Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 19 grudnia 2025 13:05
Przeczytaj!
Reklama
Reklama

Chcesz zaskoczyć gości fantastycznym poczęstunkiem? Podaj im sushi! Świetnie wygląda, a smakuje jeszcze lepiej

Szykuje się spotkanie w większym gronie rodzinnym, a może znajomi wpadli z niezapowiedzianą wizytą i nie masz bladego pojęcia, co podać do stołu? Każdy ma swoje sprawdzone rozwiązania kulinarne w takich sytuacjach, jednak czasami warto zmienić swoje przyzwyczajenia. Na przykład zaserwować bliskim nieco egzotyki i luksusu – tak przecież postrzega się u nas sushi, brylant w koronie japońskiej kuchni. To danie proste, dające zarazem dużą swobodę we wprowadzaniu autorskich modyfikacji tradycyjnych przepisów.
Chcesz zaskoczyć gości fantastycznym poczęstunkiem? Podaj im sushi! Świetnie wygląda, a smakuje jeszcze lepiej

W dalekiej Japonii spożywanie sushi stanowi złożony rytuał. Ty nie musisz sztywno trzymać się zasad

Kraj Kwitnącej Wiśni słynie z interesujących tradycji, starannie pielęgnowanych tam od wielu stuleci. Nie inaczej jest ze spożywaniem posiłków. W przypadku sushi zbiór restrykcyjnych reguł okazuje się niezwykle rozbudowany. Każdy krążek trzeba spożyć „na raz”, gryzienie uważa się za wyjątkowo niekulturalne – dlatego kawałki muszą mieć odpowiednią wielkość. Zanim sushi trafi do ust, należy zamoczyć je w miseczce z sosem sojowym. W taki sposób, żeby dodatek opłynął wyłącznie warstwę wodorostów (tzw. nori). Zanurzenie całego krążka spowoduje wsiąknięcie sosu w ryż, co zaburzy smak starannie przygotowywanej potrawy. Jeśli chodzi o jedzenie pałeczkami, to bambusowe patyczki są całkowicie opcjonalnym dodatkiem. Można swobodnie jeść sushi gołymi palcami i żaden, nawet najbardziej konserwatywny Japończyk nigdy nie będzie miał o to pretensji. Przed podaniem do stołu warto zapewnić każdemu gościowy delikatnie nagrzany, lekko zwilżony ręcznik. Bez tego trudno byłoby utrzymać dłonie w należytej czystości przed sięgnięciem po kolejny kawałek.

Pozwól sobie na eksperymenty! Nowe smaki i ciekawa forma podania sushi wywrą niezapomniane wrażenie

Jeśli o składniki potrzebne do przyrządzenia dania, podstawę stanowi... ryż. Biały, krótkoziarnisty, dokładnie opłukany i krótko gotowany na zaprawie z octu, cukru i soli. Do tego surowa bądź wędzona ryba, warzywa, nori, a także dowolnie wybrane przez Ciebie dodatki. Od kiedy sushi trafiło na europejskie stoły, restauratorzy prześcigają się w wymyślaniu kolejnych kompozycji smakowych. Być może niektóre warianty nie mają wiele wspólnego z japońską tradycją, ale efekty końcowe na długo zapadają w pamięć. W takich miastach jak Kraków, Opole czy Gdynia rozmaite sushi-bary wyrastają jak grzyby po deszczu, więc ze znalezieniem wyjątkowo ciekawego smaku i inspiracji nie powinno być większego kłopotu. Niektórzy eksperymentują nie tylko ze składnikami, ale też sposobem formowania i podawania sushi. Na przykład sieć Bunny Handroll wyróżnia się poręcznymi rolkami, przypominającymi nieco sushi temaki w kształcie rożków. To rozwiązanie idealne do zamówienia na wynos, odpowiadające zapotrzebowaniu na ekspresowy street-food. Przygotowanie takiej potrawy zajmuje bowiem zdecydowanie mniej czasu.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

HOSTYN 31.01.2020 06:15
W Polsce kultywujemy tradycję, że suszi się pojawia dopiero nad ranem, po imprezie ...

ReklamaBaner reklamowy - orange
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaBaner reklamowy B1 firmy WORK CENTRE
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: BrawoTreść komentarza: Tym samym zakładamy sobie pętlę na szyję POlityczną.Data dodania komentarza: 19.12.2025, 11:44Źródło komentarza: Tablica pamiątkowa w miejscu, którym kiedyś żyli Żydzi. Nie każde miasto i gmina się zgadzająAutor komentarza: KibicTreść komentarza: Może i dobry sędzia Łeba ale ten Tucki to znany jest z czego innego na boisku. Słabo panuje na boisku. Wprowadza zerową atmosferę.Data dodania komentarza: 19.12.2025, 11:42Źródło komentarza: Sędzia piłkarski Mikołaj Łaba z Tomaszowa Lubelskiego doceniony w stolicyAutor komentarza: ObserwatorTreść komentarza: Wygląda na to, że Hetman nie uczy się na błędach. Mają za dużo kasy do przepalenia? Już to było przerabiane. Poza tym jak ten gość pamiętam w Tychach tak działał, że liczba widzów spadała a awansu mimo dużej kasy nie było. Teraz obcy zaciąg będzie po awansie i kominy płacowe? Dobra gadka to za mało...Data dodania komentarza: 19.12.2025, 11:38Źródło komentarza: Hetman Zamość i nowy prezes na etacie. Kim jest Leszek Bartnicki?Autor komentarza: .... i prysłTreść komentarza: proponuję zaprzyjaźnić się ze słownikiem, bo to nie przystoi aby Polak, patriota tak język ojczysty kaleczył..Data dodania komentarza: 19.12.2025, 10:29Źródło komentarza: Artysta fotografik i społecznik. Marek Ryś, kolejnym bohaterem cyklu „Pasjonaci z Gminy Trzeszczany”Autor komentarza: olabogaTreść komentarza: i Piotrowicz w trybunale....Data dodania komentarza: 19.12.2025, 10:26Źródło komentarza: Artysta fotografik i społecznik. Marek Ryś, kolejnym bohaterem cyklu „Pasjonaci z Gminy Trzeszczany”Autor komentarza: mysiaTreść komentarza: domokrążcom dziękujemyData dodania komentarza: 19.12.2025, 10:23Źródło komentarza: Ile powinno być w kopercie dla księdza? Wierni podali, ile do niej włożą
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama