Ciasteczka korzenne
Składniki:
- 150 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 małe jajko
- 2 łyżeczki miodu
- 1 i 1/2 łyżki przyprawy piernikowej lub korzennej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Masło w temperaturze pokojowej ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę (przez ok. 7 minut). Dodać jajko (również w temperaturze pokojowej) i ubijać jeszcze przez ok. 3 minuty. Do masy dodać miód, przyprawę piernikową lub korzenną i cynamon i razem zmiksować. Na końcu dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować do połączenia się wszystkich składników w jednolitą masę. Uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 minut. Ciasto rozwałkować podsypując mąką na placek o grubości ok. 3 mm. Foremkami lub szklanką wyciąć ciasteczka i ułożyć je na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Ciasteczka migdałowe
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g kostki masła
- 1/3 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki migdałów blanszowanych
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 żółtko jajka
Przygotowanie:
W misce umieścić miękkie masło i cukier. Ucierać całość przez kilka minut. Następnie dodać resztę składników (oprócz migdałów) i ugnieść ciasto na jednolitą masę. W melakserze zmielić migdały blanszowane. Można również posiekać orzechy nożem, rozdrobnić je w moździerzu lub rozkruszyć wałkiem w woreczku spożywczym. Mielone migdały wymieszać z masą. Gotowe ciasto włożyć na ok. 30 minut do lodówki. Z ciasta uformować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Lekko je spłaszczyć i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować niewielkie odległości, by ciastka nie połączyły się w całość. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza przez ok 15-20 minut. Opcjonalnie: na końcu pieczenia ciastka można udekorować migdałem u góry.

Ciasteczka maślane
Składniki:
- 120 g schłodzonego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 150 g mąki pszennej
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wsypać do miski i ugnieść na jednolitą masę. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Z ciasta uformować kuleczki w wielkości orzecha, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyć widelcem (nadając jednocześnie wzorek ciasteczkom). Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.

![S17 Zamość Wschód – Zamość Południe. Tak wygląda budowa po kilku miesiącach [ZDJĘCIA] S17 Zamość Wschód – Zamość Południe. Tak wygląda budowa po kilku miesiącach [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/19/sm-4x3-budowa-s17-kolo-zamoscia-nabiera-tempa-sprawdzilismy-postepy-prac-zdjecia-1766144277-1.jpg)
![Spotkanie opłatkowe 2025 dla mieszkańców gminy Tomaszów Lubelski [ZDJĘCIA] Spotkanie opłatkowe 2025 dla mieszkańców gminy Tomaszów Lubelski [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/18/sm-4x3-spotkanie-oplatkowe-2025-dla-mieszkancow-gminy-tomaszow-lubelski-zdjecia-1766057446-6.jpg)
![Kiermasz bożonarodzeniowy w Zwierzyńcu. Kto nie był niech żałuje [ZDJĘCIA] Kiermasz bożonarodzeniowy w Zwierzyńcu. Kto nie był niech żałuje [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/18/sm-4x3-kiermasz-bozonarodzeniowy-w-zwierzyncu-kto-nie-byl-niech-zaluje-zdjecia-1766052924-15.jpg)


![Dziennie 200 osób na budowie. Tak wygląda S17 pod Zamościem [ZOBACZ ZDJĘCIA] Prace na 12,5-kilometrowym odcinku S17 pomiędzy węzłami Zamość Wschód i Zamość Południe.](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/articles/sm-4x3-dziennie-200-osob-na-budowie-tak-wyglada-s17-pod-zamosciem-zobacz-zdjecia-1766144411.jpg)














Napisz komentarz
Komentarze