Doceniamy tradycję. Np. masarnia, w której pracuję, powstała 80 lat temu, w miejscu, gdzie funkcjonuje do dzisiaj, czyli przy ul. Ogrodowej. Została ona wybudowana przez dziadka obecnych właścicieli. To dla nas ważne, bo mówi o pewnej ciągłości – podkreśla Piotr Kubina, dyrektor zamojskiej „Masarni Zygmunt Sikora”. – Jednak wędliny są teraz wytwarzane u nas w zupełnie innej technologii niż jeszcze w latach 80 ub. wieku, nie mówiąc o latach wcześniejszych. Po prostu dawnych receptur u nas się już nie stosuje.
Podobnie to zapewne wygląda w innych zakładach Zamościa. Zapomniane zostały także niektóre miejsca, które wiązały się z dawnym ubojem zwierząt i produkcją wędlin.
Więcej o ciekawej historii tej ulicy w Kronice Tygodnia


![Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA] Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-zamosc-posiedzenie-zarzadu-zwiazku-kombatantow-rp-i-bylych-wiezniow-politycznych-zdjecia-1764851715-11.jpg)
![W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA] W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-w-zamosciu-na-swieta-jak-w-disneylandzie-zdjecia-1764847581-4.jpg)
![Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA] Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-warsztaty-makramy-w-jezierni-zdjecia-1764837659-26.jpg)


















Napisz komentarz
Komentarze