Tort fasolowy "Modryniak" jest obecnie sztandarową potrawą Koła Gospodyń Wiejskich w Modryniu-Kolonii. Smakołyk dotarł do półfinału Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Bitwa Regionów". Z ponad setki zgłoszeń jurorzy wybrali 10 najlepszych przepisów związanych z naszym regionem. Receptura "Modryniaka" był jedną z nich.
Tort fasolowy nie jest nową potrawą. Pieczono go od lat, zwłaszcza w tych częściach regionu, gdzie uprawia się dużo fasoli.
– Gmina Mircze należy do fasolowego zagłębia na Zamojszczyźnie. Dlatego tutaj potrawy z fasoli są bardzo popularne. Przepis na tort fasolowy wiele lat temu otrzymałam od mojej teściowej. Ale do tej pory jakoś nie piekłyśmy go z przeznaczeniem na konkursy kulinarne. W tym roku postanowiłyśmy spróbować. Zgłosiłyśmy tort do konkursu "Bitwa Regionów". No i posmakował jurorom oraz tym, którzy go próbowali. Znalazł się wśród 10 najlepszych przepisów kulinarnych związanych z naszym regionem – relacjonuje Jadwiga Maj, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Modryniu-Kolonii.
Cały artykuł dostępny tylko w papierowym i e-wydaniu Kroniki Tygodnia

![Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA] Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-zamosc-posiedzenie-zarzadu-zwiazku-kombatantow-rp-i-bylych-wiezniow-politycznych-zdjecia-1764851715-11.jpg)
![W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA] W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-w-zamosciu-na-swieta-jak-w-disneylandzie-zdjecia-1764847581-4.jpg)
![Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA] Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-warsztaty-makramy-w-jezierni-zdjecia-1764837659-26.jpg)


















Napisz komentarz
Komentarze