Śniadanie wielkanocne jest chyba „najbogatszym” śniadaniem, jakie jadamy w ciągu roku. Stół aż ugina się od przeróżnych dań i deserów. Nie może na nim zabraknąć jajek – symbolu życia, chleba, wędlin, barszczu białego lub żurku, chrzanu i ciast, w tym bogato zdobionych mazurków oraz puszystych bab drożdżowych.
Na tydzień przed Wielkanocą podsuwamy naszym czytelnikom kilka sprawdzonych (a nawet nagradzanych) przepisów od naszych niezawodnych gospodyń. Tym razem przepisami dzielą się koła gospodyń z gminy Susiec w powiecie tomaszowskim.
Żur wielkanocny (z przepisu od KGW Majdan Sopocki)
Żur według tego przepisu w ubiegłym roku w konkursie kulinarnym „Smaki Wielkanocy”, organizowanym przez Gminny Ośrodek Kultury w Suścu, zdobył pierwsze miejsce.
.jpg)
Składniki na zakwas:
- 3 l wody
- 20 dag zakwasu
- 3 kromki żytniego chleba
- 1 łyżka soli
- 5 ząbków czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
Wszystkie składniki włożyć do słoja, zalać wodą i zostawić na 7 dni w ciepłym miejscu.
Składniki na bulion:
- 3 l wody
- 2 żeberka
- 1 udko
- skóra z wędzonego boczku
- sól
- pieprz
- majeranek
- liść laurowy
Wykonanie:
W dniu przygotowywania żuru ugotować ze wszystkich powyższych składników bulion, a następnie dolewać do niego zakwas w ilości według własnych upodobań. Im więcej zakwasu, tym żur będzie kwaśniejszy.
Żur podaje się ze świeżo startym chrzanem, ugotowanym jajkiem przekrojonym na ćwiartki, pokrojoną w plastry białą kiełbasą i zwykłą wędzoną kiełbasą, pokrojonym w kostkę wędzonym boczkiem, a także mięsem z żeberka ugotowanym w wywarze, kawałkami swojskiego twarogu oraz chlebem pieczonym na zakwasie.
Twaróg do żurku (z przepisu od KGW Majdan Sopocki)
Składniki:
- 0,3 dag twarogu
- 2 żółtka
- sól
Wykonanie:
Ser, żółtka i sól do smaku wymieszać w misce. Całość włożyć w lniany rożek i przycisnąć krążkiem, potem wyjąć i obsuszyć. Tak przygotowany ser można włożyć do koszyczka ze święconką. Dodawać do żuru.
(1).jpg)
Krysztaliki (wg przepisu Marzeny Mazur z KGW Majdan Sopocki)
Pani Marzena mówi, że to najstarszy przepis, jaki ma w domu. Krysztaliki smakują dobrze od święta i nie tylko.
Składniki na ciasto:
- 6 żółtek
- 2 całe jajka
- 1 szkl. śmietany
- 1 szkl. cukru
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 4 szkl. mąki
- 1 łyżka amoniaku
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać, roztrzepać trzepaczką i upiec z nich 5 placków (należy ciasto równomiernie rozprowadzić na 5 blachach wyłożonych papierem).
Składniki na masę budyniową:
- 0,5 l mleka
- 0,5 szkl. cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki maki pszennej
- 1 kostka masła lub margaryny
Wykonanie:
Mleko wlać do garnuszka, zostawiając nieco w szklance, by rozrobić w niej mąkę zwykłą i ziemniaczaną. Dodać pół szklanki cukru i wymieszać. Mleko zagotować, zmniejszyć ogień i dolać resztę mleka z mąkami. Ugotować budyń. Zostawić do ostudzenia.
Masło utrzeć z dodatkiem startej skórki z cytryny. Dodać budyń i zmiksować na gładką masę.
Po ostygnięciu ciasta przekładać placki masą budyniową. Jedną warstwę posmarować kwaśnym dżemem, np. borówkowym. Wierzchnią warstwę polać polewą czekoladową i udekorować według uznania.
Babka szpinakowa (z przepisu od KGW Maziły)
Babka według tego przepisu w ubiegłym roku w konkursie kulinarnym „Smaki Wielkanocy”, organizowanym przez GOK w Suścu, zdobyła pierwsze miejsce.
.jpg)
Składniki na babkę
- 200 g świeżego szpinaku
- 1 szkl. cukru
- 5 szt. jajek
- 1 szkl. oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkl. mąki krupczatki
- 1 szkl. mąki pszennej
- starta skórka z cytryny i sok z cytryny
Wykonanie:
Liście szpinaku blendujemy z olejem na gładką masę. Rozbijamy jajka, oddzielając białka od żółtek. W osobnej misce ubijamy białka z cukrem na puszystą pianę. Do ubitych białek dodajemy żółtka, a następnie zblendowaną masę szpinakową, skórkę z cytryny oraz proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy oba rodzaje mąki i znów delikatnie mieszamy, by całkowicie nie rozbić piany. Gotową masę przelewamy do formy posmarowanej tłuszczem i obsypanej delikatnie np. bułką tartą. Pieczemy około 45-60 minut. Sprawdzamy wykałaczką, czy ciasto jest już suche. Jeśli jest, to znaczy, że jest gotowe i można je wyjąć z piekarnika. Babkę szpinakową dekorujemy wedle uznania.
.jpg)
Ćwikła z chrzanem (wg przepisu od KGW Maziły)
Składniki:
- 0,5 kg buraków
- 4 łyżki tartego chrzanu (może być więcej, jeśli ktoś lubi bardzo ostrą ćwikłę)
- sok z cytryny do smaku
- cukier
- sól
Wykonanie:
Buraki dokładnie umyć, zalać wodą i gotować aż będą miękkie. Odcedzić, wystudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie starte buraczki wymieszać z chrzanem, doprawić sokiem z cytryny, cukrem i solą. Buraczki doskonale komponują się z wędlinami. Chrzan poprawia trawienie.
Mazurek sernikowy (wg przepisu od KGW Wólka Łosiniecka)
Mazurek sernikowy w ubiegłym roku w konkursie kulinarnym „Smaki Wielkanocy”, organizowanym przez GOK w Suścu, zdobył wyróżnienie.
(1).jpg)
Składniki na spód:
- 2 szkl. mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1/2 szkl. cukru
- 200 g masła
- 2 ugotowane żółtka
- 1 łyżka śmietany
Składniki na masę serową:
- 1/2 kg sera białego
- 4 łyżki masła
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 3 jajka
- szczypta soli
- sok z cytryny
Do ozdobienia:
Lukier, orzechy, kajmak, skórka pomarańczowa, płatki migdałów.
Wykonanie spodu:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia i kakao. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Gdy powstanie kruszonka, dodać dwa żółtka i śmietanę i wyrobić ciasto.
Gotowe ciasto rozwałkować i uformować na blaszce w dowolnym kształcie. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec przez 10 minut.
Wykonanie masy serowej:
Ciepłe masło przełożyć do miski, wsypać cukier i cukier wanilinowy. Utrzeć.
Jajka rozbić, oddzielając do osobnych misek żółtka od białek.
Do miski z utartym z cukrem masłem stopniowo dodawać żółtka. Potem dodać ser (powinien być dwukrotnie przemielony przez maszynkę) i zmiksować. Wcisnąć sok z cytryny i ponownie wymieszać. W osobnej misce ubić pianę z białek. Ubitą pianę przełożyć do masy serowej i połączyć, delikatnie mieszając. Przygotowaną masę wyłożyć na podpieczony spód mazurka. Całość włożyć do piekarnika i piec przez 45 minut w temperaturze 180°C. Ostygniętego mazurka można dekorować wedle uznania, wykorzystując m.in. bakalie czy jadalne kwiaty.
(1).jpg)
Mazurek kajmakowy (wg przepisu od KGW Wólka Łosiniecka)
Składniki na ciasto:
- 2,5 szkl. mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 żółtka jajek
Z podanych składników zagniatamy ciasto i formujemy na kształt pisanki z warkoczem na wierzchu. Pieczemy przez 20 minut w temp. 200°C.
Składniki ma masę:
- Kostka masła
- Masa kajmakowa
Kostkę masła ucieramy. Następnie dodajemy masę kajmakową i nadal ucieramy. Do masy oddajemy orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową kandyzowaną. Gotową wykładamy na upieczony kruchy spód. Dekorujemy.

![Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA] Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-zamosc-posiedzenie-zarzadu-zwiazku-kombatantow-rp-i-bylych-wiezniow-politycznych-zdjecia-1764851715-11.jpg)
![W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA] W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-w-zamosciu-na-swieta-jak-w-disneylandzie-zdjecia-1764847581-4.jpg)
![Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA] Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-warsztaty-makramy-w-jezierni-zdjecia-1764837659-26.jpg)


















Napisz komentarz
Komentarze