Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 5 grudnia 2025 05:45
Reklama Baner reklamowy A 1 - BUDBRAM
Reklama
"Kronika Tygodnia" poleca na Wielkanoc

Najlepsze dania i ciasta na wielkanocny stół z przepisów od KGW z gminy Susiec

Na wielkanocnym stole w domach osób wierzących zawsze pojawia się święconka. Domownicy dzielą się najpierw produktami, które w Wielką Sobotę zanieśli do kościoła w koszyczku, by zostały poświęcone przez kapłana. Zawartość koszyczka ma zostać zjedzona co do okruszka. Po tym uroczystym wstępie zaczyna się prawdziwa uczta. Świętujemy nią zmartwychwstanie Jezusa.
Świątecznymi przepisami na wielkanocny stół dzielą się z czytelnikami "Kroniki Tygodnia" koła gospodyń z gminy Susiec w powiecie tomaszowskim.
Świątecznymi przepisami na wielkanocny stół dzielą się z czytelnikami "Kroniki Tygodnia" koła gospodyń z gminy Susiec w powiecie tomaszowskim.

Autor: KGW Wólka Łosiniecka

Śniadanie wielkanocne jest chyba „najbogatszym” śniadaniem, jakie jadamy w ciągu roku. Stół aż ugina się od przeróżnych dań i deserów. Nie może na nim zabraknąć jajek – symbolu życia, chleba, wędlin, barszczu białego lub żurku, chrzanu i ciast, w tym bogato zdobionych mazurków oraz puszystych bab drożdżowych.

Na tydzień przed Wielkanocą podsuwamy naszym czytelnikom kilka sprawdzonych (a nawet nagradzanych) przepisów od naszych niezawodnych gospodyń. Tym razem przepisami dzielą się koła gospodyń z gminy Susiec w powiecie tomaszowskim.

Żur wielkanocny (z przepisu od KGW Majdan Sopocki)

Żur według tego przepisu w ubiegłym roku w konkursie kulinarnym „Smaki Wielkanocy”, organizowanym przez Gminny Ośrodek Kultury w Suścu, zdobył pierwsze miejsce. 

Żur wielkanocny od KGW Majdan Sopocki.

Składniki na zakwas:

  • 3 l wody
  • 20 dag zakwasu
  • 3 kromki żytniego chleba
  • 1 łyżka soli
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego

Wszystkie składniki włożyć do słoja, zalać wodą i zostawić na 7 dni w ciepłym miejscu. 

Składniki na bulion:

  • 3 l wody
  • 2 żeberka
  • 1 udko
  • skóra z wędzonego boczku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • liść laurowy

Wykonanie:

W dniu przygotowywania żuru ugotować ze wszystkich powyższych składników bulion, a następnie dolewać do niego zakwas w ilości według własnych upodobań. Im więcej zakwasu, tym żur będzie kwaśniejszy.

Żur podaje się ze świeżo startym chrzanem, ugotowanym jajkiem przekrojonym na ćwiartki, pokrojoną w plastry białą kiełbasą i zwykłą wędzoną kiełbasą, pokrojonym w kostkę wędzonym boczkiem, a także mięsem z żeberka ugotowanym w wywarze, kawałkami swojskiego twarogu oraz chlebem pieczonym na zakwasie.

Twaróg do żurku (z przepisu od KGW Majdan Sopocki)

Składniki:

  • 0,3 dag twarogu
  • 2 żółtka
  • sól

Wykonanie:

Ser, żółtka i sól do smaku wymieszać w misce. Całość włożyć w lniany rożek i przycisnąć krążkiem, potem wyjąć i obsuszyć. Tak przygotowany ser można włożyć do koszyczka ze święconką. Dodawać do żuru.

Członkowie KGW Majdan Sopocki Drugi: Krzysztof Mazur, Marzena Mazur, Wiktoria Łydzińska, Anna Momot, Adela Kolbus, Lidia Gąsiorek, Jacek Gąsiorek, Grażyna Kusiak, Małgorzata Czarnocka, Emil Czarnocki, Aniela Kuczyńska, Zdzisław Kuczyński i Małgorzata Bober.

Krysztaliki (wg przepisu Marzeny Mazur z KGW Majdan Sopocki) 

Pani Marzena mówi, że to najstarszy przepis, jaki ma w domu. Krysztaliki smakują dobrze od święta i nie tylko. 

Składniki na ciasto:

  • 6 żółtek
  • 2 całe jajka
  • 1 szkl. śmietany
  • 1 szkl. cukru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 4 szkl. mąki
  • 1 łyżka amoniaku

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać, roztrzepać trzepaczką i upiec z nich 5 placków (należy ciasto równomiernie rozprowadzić na  5 blachach wyłożonych papierem). 

Składniki na masę budyniową:

  • 0,5 l mleka
  • 0,5 szkl. cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 1 kostka masła lub margaryny

Wykonanie:

Mleko wlać do garnuszka, zostawiając nieco w szklance, by rozrobić w niej mąkę zwykłą i ziemniaczaną. Dodać pół szklanki cukru i wymieszać. Mleko zagotować, zmniejszyć ogień i dolać resztę mleka z mąkami. Ugotować budyń. Zostawić do ostudzenia.

Masło utrzeć z dodatkiem startej skórki z cytryny. Dodać budyń i zmiksować na gładką masę.

Po ostygnięciu ciasta przekładać placki masą budyniową. Jedną warstwę posmarować kwaśnym dżemem, np. borówkowym. Wierzchnią warstwę polać polewą czekoladową i udekorować według uznania.

Babka szpinakowa (z przepisu od KGW Maziły)

Babka według tego przepisu w ubiegłym roku w konkursie kulinarnym „Smaki Wielkanocy”, organizowanym przez GOK w Suścu, zdobyła pierwsze miejsce.

Babka szpinakowa KGW Maziły

Składniki na babkę

  • 200 g świeżego szpinaku
  • 1 szkl. cukru
  • 5 szt. jajek
  • 1 szkl. oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. mąki krupczatki
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • starta skórka z cytryny i sok z cytryny

Wykonanie:

Liście szpinaku blendujemy z olejem na gładką masę. Rozbijamy jajka, oddzielając białka od żółtek. W osobnej misce ubijamy białka z cukrem na puszystą pianę. Do ubitych białek dodajemy żółtka, a następnie zblendowaną masę szpinakową, skórkę z cytryny oraz proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy oba rodzaje mąki i znów delikatnie mieszamy, by całkowicie nie rozbić piany. Gotową masę przelewamy do formy posmarowanej tłuszczem i obsypanej delikatnie np. bułką tartą. Pieczemy około 45-60 minut. Sprawdzamy wykałaczką, czy ciasto jest już suche. Jeśli jest, to znaczy, że jest gotowe i można je wyjąć z piekarnika. Babkę szpinakową dekorujemy wedle uznania.

Na zdjęciu od lewej: Dorota Niedużak, Aleksandra Drążek, Agnieszka Nowak, Edyta Słotwińska, Wiesława Strumidło, Anna Portka z KGW Maziły. Do koła należą jeszcze trzy panie i siedmiu panów, których brakuje na fotografii.

Ćwikła z chrzanem (wg przepisu od KGW Maziły)

Składniki:

  • 0,5 kg buraków
  • 4 łyżki tartego chrzanu (może być więcej, jeśli ktoś lubi bardzo ostrą ćwikłę)
  • sok z cytryny do smaku
  • cukier
  • sól

Wykonanie:

Buraki dokładnie umyć, zalać wodą i gotować aż będą miękkie. Odcedzić, wystudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie starte buraczki wymieszać z chrzanem, doprawić sokiem z cytryny, cukrem i solą. Buraczki doskonale komponują się z wędlinami. Chrzan poprawia trawienie. 

Mazurek sernikowy (wg przepisu od KGW Wólka Łosiniecka)

Mazurek sernikowy w ubiegłym roku w konkursie kulinarnym „Smaki Wielkanocy”, organizowanym przez GOK w Suścu, zdobył wyróżnienie.

Mazurek wielkanocny sernikowy od KGW Wólka Łosiniecka.

Składniki na spód:

  • 2 szkl. mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 szkl. cukru
  • 200 g masła
  • 2 ugotowane żółtka
  • 1 łyżka śmietany

Składniki na masę serową:

  • 1/2 kg sera białego
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • sok z cytryny

Do ozdobienia:

Lukier, orzechy, kajmak, skórka pomarańczowa, płatki migdałów.

Wykonanie spodu:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia i kakao. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Gdy powstanie kruszonka, dodać dwa żółtka i śmietanę i wyrobić ciasto. 

Gotowe ciasto rozwałkować i uformować na blaszce w dowolnym kształcie. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec przez 10 minut.

Wykonanie masy serowej:

Ciepłe masło przełożyć do miski, wsypać cukier i cukier wanilinowy. Utrzeć.

Jajka rozbić, oddzielając do osobnych misek żółtka od białek.

Do miski z utartym z cukrem masłem stopniowo dodawać żółtka. Potem dodać ser (powinien być dwukrotnie przemielony przez maszynkę) i zmiksować. Wcisnąć sok z cytryny i ponownie wymieszać. W osobnej misce ubić pianę z białek. Ubitą pianę przełożyć do masy serowej i połączyć, delikatnie mieszając. Przygotowaną masę wyłożyć na podpieczony spód mazurka. Całość włożyć do piekarnika i piec przez 45 minut w temperaturze 180°C. Ostygniętego mazurka można dekorować wedle uznania, wykorzystując m.in. bakalie czy jadalne kwiaty. 

Na zdjęciu od lewej: Bartosz Paska, Alicja Paska, Magdalena paska, Anna Kijko, Teresa Kuryło, Monika Buczek, Marcin Paska, Elżbieta Kijko, Grzegorz Kijko z KGW Wólka Łosiniecka.

Mazurek kajmakowy (wg przepisu od KGW Wólka Łosiniecka)

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szkl. mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka jajek

Z podanych składników zagniatamy ciasto i formujemy na kształt pisanki z warkoczem na wierzchu. Pieczemy przez 20 minut w temp. 200°C.

Składniki ma masę:

  • Kostka masła
  • Masa kajmakowa

Kostkę masła ucieramy. Następnie dodajemy masę kajmakową i nadal ucieramy. Do masy oddajemy orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową kandyzowaną. Gotową wykładamy na upieczony kruchy spód. Dekorujemy.  


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

ReklamaBaner reklamowy - orange
Reklama
Reklama
Pożyczka pod zastaw nieruchomości na 10 lat Cena: Do negocjacjiKoniec z brakiem pieniędzy! Nasza pożyczka hipoteczna dla firm i rolników to innowacyjne rozwiązanie, które gwarantuje sukces każdemu przedsiębiorcy. Oszczędzisz wiele energii, czasu i osiągniesz, to o czym wszyscy marzą – realizację potrzeb Twojej firmy i niezależność finansową. Wystarczy, że rozpoczniesz z nami współpracę. Już dzisiaj dołącz do firm i gospodarstw rolnych, które zrealizowały swoje marzenia. Sprawdź teraz! Czynniki wyróżniające naszą ofertę: 1. zabezpieczenie tylko na hipotece (wpis w dziale IV księgi wieczystej, tak jak w banku) 2. najniższy koszt umowy od 28% rocznie 3. najszybszy czas realizacji i wypłaty 4. pomoc w przygotowaniu dokumentów na każdym etapie współpracy 5. elastyczność oferty w zakresie warunków spłaty 6. jasne warunki umowy bez „gwiazdek i drobnego druku” 7. żadnych ukrytych kosztów 8. szeroki przedział kwotowy ( od 50.000 zł do 2.000.000 zł) Dodatkowe korzyści dla Państwa wynikające z podjętej współpracy: 1. Specjalizujemy się w procesach restrukturyzacji i oddłużaniu nieruchomości 2. Na życzenie klienta dokonujemy szybkiego zakupu nieruchomości 3. Na życzenie klienta pokryjemy koszt umowy notarialnej 4. Nie weryfikujemy Państwa baz w BIK, BIG, KRD, ERIF i innych 5. Akceptujemy/spłacamy zajęcia komornicze, hipoteki i prywatne zobowiązania 6. Wszyscy nasi klienci otrzymują bezpłatne konsultacje i pomoc prawną 7. Każdego klienta traktujemy indywidualnie i z należytą starannością Nasze pożyczki hipoteczne oferujemy pod następujące zabezpieczenia: Grunty rolne, grunty komercyjne, działki deweloperskie, działki budowlane, lokale mieszkalne, domy mieszkalne, kamienice mieszkalne, biurowce, obiekty magazynowe, obiekty sportowe, obiekty uzdrowiskowe, hotele, motele, pensjonaty, ośrodki wypoczynkowe, zakłady usługowe oraz zakłady produkcyjne, pojazdy użytkowe i rolnicze posiadające dowód rejestracyjny. Kontakt: Tel. 577-873-616, email: [email protected] Więcej informacji na stronie: https://podhipoteke24.pl/Data dodania ogłoszenia: 02.12.2025Pożyczka pod zastaw nieruchomości na 10 lat
Działki rolne-Tymin Cena: 89000 PLNWYJĄTKOWY KOMPLEKS DZIAŁEK ROLNYCH Z POTENCJAŁEM ZABUDOWY - TYMIN (ok. 1.88 ha)Lokalizacja: Tymin, Gmina Tarnawatka, Powiat Tomaszowski, Województwo Lubelskie.Przedmiotem sprzedaży jest atrakcyjny zestaw trzech niezabudowanych działek rolnych o łącznej powierzchni 18 776 m² (1.88 ha), z których jedna posiada kluczowy atut: częściowe przeznaczenie pod zabudowę zagrodową (MR).Idealna propozycja dla rolników szukających wysokiej jakości gruntów oraz dla inwestorów widzących potencjał w budowie siedliska w spokojnej i malowniczej okolicy.SZCZEGÓŁY OFERTY I ATUTY DZIAŁEKŁączna powierzchnia: 18 776 m²1. Działka nr 375Powierzchnia: 2858 m²Kształt i wymiary: Prostokątna, o bardzo dobrych proporcjach: szerokość ok. 28 m, długość ok. 114 m.Klasa gruntu: Grunty rolne klasy III oraz R/L (klasa III to bardzo dobra, wydajna ziemia).2. Działka nr 376Powierzchnia: 7887 m²Kształt i wymiary: Wąska i długa: szerokość ok. 25 m, długość ok. 269 m.Charakterystyka: Duża powierzchnia sprzyjająca efektywnym uprawom lub podziałowi.3. Działka nr 386/1 – KLUCZOWY ATUT INWESTYCYJNYPowierzchnia: 8031 m²Kształt i wymiary: Bardzo długa i wąska: szerokość ok. 10 m, długość ok. 630 m.Przeznaczenie: Częściowo oznaczona jako MR (zabudowa zagrodowa). Ta klasyfikacja pozwala rolnikowi na realizację projektu budowlanego (dom mieszkalny, budynki gospodarcze) w ramach siedliska. Jest to unikalna szansa na połączenie prowadzenia gospodarstwa z możliwością zamieszkania na własnej ziemi.DLACZEGO WARTO KUPIĆ?Potencjał Budowlany: Możliwość zabudowy zagrodowej na działce 386/1 jest rzadkim i bardzo poszukiwanym atutem, dającym realną perspektywę na stworzenie własnego siedliska.Dobra Klasa Gruntu: Działka nr 375 z gruntem klasy III to gwarancja urodzajności i wartości rolniczej.Spokojna Lokalizacja: Tymin to cicha, sielska wieś w powiecie tomaszowskim, idealna dla osób ceniących kontakt z naturą i z dala od miejskiego zgiełku.Nie przegap tej wyjątkowej okazji! Zainwestuj w ziemię, która oferuje zarówno stabilne plony, jak i perspektywy rozwojowe.Zapraszamy do kontaktu w celu uzyskania szczegółowych informacji oraz umówienia prezentacji.Bezpłatnie pomagamy w formalnościach związanych z uzyskaniem kredytu na zakup nieruchomości. Nasz doradca kredytowy bezpłatnie sprawdzi Twoją zdolność kredytową i przedstawi najlepsze oferty z ponad 10 banków.Posiadasz podobną nieruchomość? Skorzystaj z bezpłatnej konsultacji – odpowiemy na pytania dotyczące ceny, procesu sprzedaży oraz możliwości poprawy atrakcyjności oferty.Oferujemy również:•⁠ ⁠Pośrednictwo w kupnie, sprzedaży oraz najmie nieruchomości.•⁠ ⁠Pomoc w sprzedaży nieruchomości o skomplikowanej sytuacji prawnej.•⁠ ⁠Rzetelne oceny wartości nieruchomości.•⁠ ⁠Uzyskanie świadectwa energetycznego.Nie zwlekaj, zadzwoń już teraz!PAULINA [email protected]ółnoc Biuro Nieruchomościul. Żeromskiego 3, 22-400 ZamośćNiniejsze ogłoszenie nie stanowi oferty w rozumieniu Kodeksu Cywilnego, lecz ma charakter informacyjny.Przedstawione wizualizacje i grafiki mają charakter wyłącznie poglądowy i stanowią wyłącznie materiał pomocniczy, ułatwiający zorientowanie się w ogólnym wyglądzie oferowanej nieruchomości.Niniejsze ogłoszenie wraz z jego elementami jest własnością Północ Nieruchomości Sp z o.o. lub podmiotu współpracującego. Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie oraz korzystanie z niniejszych materiałów w jakikolwiek inny sposób wykraczający poza dozwolony użytek określony przepisami ustawy z 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. 1994, nr 24 poz. 83 z późn. zm.) bez pisemnej zgody Północ Nieruchomości Sp z o.o. lub podmiotów współpracujących jest zabronione i może stanowić podstawę odpowiedzialności cywilnej oraz karnej.Niniejsze materiały stanowią tajemnicę przedsiębiorstwa PÓŁNOC NIERUCHOMOŚCI Sp. z o.o. w rozumieniu ustawy z dnia 16 kwietnia 1993 r. o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji (Dz. U. z 2003 r., Nr 153, poz. 1503 z późn. zm.).Data dodania ogłoszenia: 25.11.2025Działki rolne-Tymin
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaBaner reklamowy B1 firmy WORK CENTRE
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: MIEJSCOWY.Treść komentarza: Eldorado dla PiS-wskiej elity tak jak Zukowski i Zieliński przy wypasionym korycie . W tych stronach z pychota na twarzy przyjmowani przez KGW i pełne stoły wyzerki .Data dodania komentarza: 4.12.2025, 16:07Źródło komentarza: Gdzie żyje się najlepiej w Polsce? W Tomaszowie Lubelskim! Mieszkańcy mówią dlaczegoAutor komentarza: LucekTreść komentarza: Dajcie im(lekarzom) więcej pieniędzy! Czy 200000zł miesięcznie to aby nie za mało?Data dodania komentarza: 4.12.2025, 15:31Źródło komentarza: Burza na sesji, radni powiedzieli NIE prywatyzacji przychodni w Hrubieszowie. Sprawą zainteresuje się CBA?Autor komentarza: ArnioTreść komentarza: Arek go zabił ale przecież to kaleka, mózgowe porażenie dziecięce, mocne upośledzenie umysłowe, przemoc i alkoholizm w domu w końcu nie wytrzymał i zabił pijakaData dodania komentarza: 4.12.2025, 15:28Źródło komentarza: Sprawca zabójstwa był niepoczytalny. Prokuratura Rejonowa w Hrubieszowie zakończyła śledztwoAutor komentarza: Gal Anonim.Treść komentarza: Będzie! Będzie zabawa! Będzie się działo! I znowu nocy będzie mało Będzie głośno, będzie radośnie Znów przetańczymy razem całą nocData dodania komentarza: 4.12.2025, 14:12Źródło komentarza: Niebywałe! Kilkudziesięciu przewodników turystycznych z regionu odkrywało Trzeszczany na nowoAutor komentarza: mieszkankaTreść komentarza: Ośrodek Zdrowia w Mirczu /budynek własnością gminy/ również do prywatyzacji. Przedstawiciele spółki prowadzili rozmowy z obecnymi pracownikami GOZ Mircze ! Też zawsze przynosił zyski!Data dodania komentarza: 4.12.2025, 14:08Źródło komentarza: Pikieta przeciwko prywatyzacji przychodni w Hrubieszowie. Kierownictwo szpitala dementujeAutor komentarza: Ha tfu!Treść komentarza: Dziady już zapomniały, że wzrost pensji minimalnej, powoduje wzrost cen? Przecież to "sukces" pis. Dziady wiedzą, że pieniądze biorą się z pracy a nie z kosmosu? 13, 14 emerytura, skąd ma państwo na to brać?Data dodania komentarza: 4.12.2025, 13:44Źródło komentarza: Drożej za prawo jazdy. Ministerstwo ujawniło nowy cennik
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama