Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 25 kwietnia 2024 07:52
Reklama

Gm. Horodło: Najlepsze smakołyki w powiecie

Kaczka faszerowana „Hrebeńska", tort fasolowy „Modryniak” i nalewka z forsycji – to zwycięzcy tegorocznego Powiatowego Nadbużańskiego Jarmarku Kulinarnego w Horodle.
Gm. Horodło: Najlepsze smakołyki w powiecie
Laureaci tegorocznego Powiatowego Nadbużańskiego Jarmarku Kulinarnego w Horodle.

Powiatowy Nadbużański Jarmark Kulinarny odbył się 24 lipca w Horodle. Smakołyki przygotowały panie z 17 kół gospodyń wiejskich w powiecie hrubieszowskim. Przygotowane przez panie potrawy, przystawki wypieki i napoje oceniono według ścisłych, konkursowych kryteriów m.in. pod względem smaku, receptury, nawiązania do tradycji oraz rodzaju i jakości prezentacji.

Oceniła je komisja konkursowa w składzie: Aneta Karpiuk, starosta powiatu hrubieszowskiego, wiceminister sprawiedliwości Marcin Romanowski, przewodniczący Rady Gminy Horodło Paweł Kłosiński i Krystyna Szpyrka z Gminnego Ośrodka Kultury w Horodle.

Wśród tzw. "innych produktów regionalnych (pochodzenia zwierzęcego, roślinnego i mieszane) pierwszą nagrodę przyznano potrawie "Kaczka faszerowana „Hrebeńska”, przyrządzonej przez panie z KGW w Hrebennem. Jeszcze jedną pierwsza nagrodę ex-aequo przyznano paniom z KGW w Zosinie za "gulasz po staropolsku z sarniny". Drugie miejsce w tej kategorii przypadło KGW w Liskach Horodelskich za „Psiochę (potrawa kuchni lubelskiej, gotowana z ziemniaków i mąki pszennej) z wiejskimi rarytasami. A KGW w Bereżnicy odebrało trzecią nagrodę za półmisek ze swojskimi wędlinami.

Wśród ciast, chlebów i innych wypieków najwyższe oceny przyznano tortowi fasolowemu "Modryniak" przygotowanemu przez panie z KGW Modryń Kolonia. Drugą nagrodę przyznano KGW Janki za sernik, a trzecią – paniom z KGW Rogalin za czekoladowiec. Wśród zgłoszonych do konkursu napojów (alkoholowych i bezalkoholowych) rywalizacja również była dość ostra. Wygrały ją panie z KGW Horodło „Jagiellonki” za nalewkę z forsycji. Drugą nagrodę odebrały panie z KGW w Wilkowie „Orliki” za podpiwek babuni, a trzecią – KGW Matcze za nalewkę „Mateckie zdrowie”. Laureaci zostali uhonorowani nagrodami ufundowanymi przez Starostwo Powiatowe w Hrubieszowie.

Organizatorem jarmarku była starosta hrubieszowski Aneta Karpiuk, wójt gminy Horodło Krzysztof Bożek i tamtejszy GOK.

Na jarmarkowej scenie podczas pikniku wystąpiły zespoły śpiewacze i kapele ludowe z powiatu hrubieszowskiego i młodzież działająca przy GOK w Horodle. Publiczność bawiła się przy skeczach Lodzi „Małomównej” i "Starszych Panów Dwóch".


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Tańsze ośmiorniczki chyba w wawie 06.08.2022 19:07
Śmieciarka że Strzyżowa widocznie bida w Wa-wie i drożyzna ze tu się stołuje. Auto na rządowe paliwo to kto zabroni wybrać knajpę ?

Riuriki hahahah 06.08.2022 19:03
Czy komuś sie chce jeść mięcho w takie upały? Tradycyjny polski chłodnik z młodymi kartofelkami, a nie jakieś beznadziejne humusy. No i Polskie pierogi z serem. Bo różne państwa biją sie o nazwę, a tych państw jeszcze nie było. Dopiero Wikingowie od Riuryka zakładali tam państwowość .

Krakowski restaurant 06.08.2022 18:57
Gęsina w Połajewie, Kaczka faszerowana w Hrubieszowie, Jarają sie tym jak Magda w nowej kuchni żydowskiej

Śmieciarka że Strzyżowa 04.08.2022 17:30
O la Boga minister przyjechał, przed wojną też był ale nie brał udziału w degustacji potraw

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1
Reklama
Reklama
Reklama