Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 18 kwietnia 2024 20:03
Reklama

Pokazali jak smakuje nasze Roztocze

Jeden z najbardziej utytułowanych szefów kuchni w Wielkiej Brytanii odwiedził Roztocze.
Pokazali jak smakuje nasze Roztocze
Kuba Winkowski zawitał też do Zagrody Guciów, gdzie podjął go Stanisław Jachymek.

Kasza i miód to dwa produkty z Roztocza, z których można wyczarować przepyszne potrawy. To nimi między innymi smakuje Roztocze. Jakie pyszności z ich dodatkiem przyrządzić, pokazywali bohaterowie nowego programu kulinarnego "Jak smakuje Polska?" emitowanego w TVP HD. Pierwszy odcinek nagrywano w Mokrymlipiu, Guciowie i podtomaszowskich Pasiekach. 

Kuba Winkowski to jeden z najbardziej utytułowanych szefów kuchni w Wielkiej Brytanii. Mieszka tam od kilku lat. Na Wyspach zdobył doświadczenie oraz uznanie. W 2019 r. został wyróżniony prestiżowym tytułem National Chef of The Year. W ostatnie wakacje kucharz nagrywał swój program kulinarny pt. "Jak smakuje Polska?". Szukał miejsc wyjątkowych, kwintesencji danego regionu i równie wspaniałych smaków. Odwiedził m.in. Roztocze, Podlasie, Kaszuby, Mazury.

Pierwszy odcinek został nagrany m.in. na Roztoczu Tomaszowskim. Kuba Winkowski zawitał w gościnne progi świetlicy w Pasiekach, gdzie serdecznie przyjęły go Pszczółki Roztoczańskie. Tak się nazywa stowarzyszenie, które powstało przy założonym w 2011 r. KGW w Pasiekach. Jego członkinie pieką i gotują głównie dania regionalne, ale doprawiają je "nowoczesnością".

Od kilku lat co roku biorą udział w Festiwalu Kultur i Kresowego Jadła w Baszni Dolnej (woj. podkarpackie). Przywiozły stamtąd już wiele nagród – zdobywały miejsca na podium i wyróżnienia.

 – Przyrządzałyśmy zupę owocową z kluskami spod pachy, gulasz z dzika, kapustę tzw. kozibrodę, żeberka na kiszonej kapuście, kociuchy, piernik z miodem, ciasto placki miodowe z gotowanym serem – gospodynie wymieniają potrawy, które podbiły serca jury z Baszni. To właśnie tam reżyserka i scenarzystka programu „Jak smakuje Polska?” Jowita Baraniecka-Ogden oraz kucharz Kuba Winkowski szukali bohaterów do kolejnych odcinków. Dania na bazie miodu i kaszy to specjalność gospodyń z Pasiek i dlatego to one wystąpiły przed kamerami.

Cały artykuł dostępny tylko w papierowym i e-wydaniu Kroniki Tygodnia



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1 firmy Replika
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: I tak toTreść komentarza: Wezcie ukraincow do roboty, duzo nie biora 50zl za godzineData dodania komentarza: 18.04.2024, 15:32Źródło komentarza: Znowu słychać lament plantatorów. Boją się o zbiór truskawekAutor komentarza: CyrkTreść komentarza: Takie czasy, sępić, żebrać a ubezpieczyc budynku to szkoda bylo, a przeciez to biznes, wiec stac bylo.Data dodania komentarza: 18.04.2024, 15:24Źródło komentarza: Płoskie: Warsztat Bra-Tek spłonął. Kto dołoży cegiełkę do odbudowy?Autor komentarza: fezóJTreść komentarza: Demokratycznie to TfuSSk rolników napierd,lał i dalej będziemy pluli na niemca pluskwo faszystowska.Data dodania komentarza: 18.04.2024, 15:22Źródło komentarza: Pociąg z Hrubieszowa do Wrocławia zagrożony. Nieoficjalne plany likwidacjiAutor komentarza: PfffTreść komentarza: Moze im jeszcze pomniki postawcie. Chcieli taliej pracy to maja. Jak babcia klozetowa wpusci bezdomnego za darmo gdy ma sraczke, to tez bedzie pozowac na bohatera? Żałosne.Data dodania komentarza: 18.04.2024, 15:21Źródło komentarza: Znaleźli zakrwawione ciało. To oni podjęli walkę o życieAutor komentarza: POyebyTreść komentarza: Danke main furer Deuschland zug Breslau kaput w POdziękowaniu oficer Sztazi TW Oskar vel konDonek.Data dodania komentarza: 18.04.2024, 15:17Źródło komentarza: Pociąg z Hrubieszowa do Wrocławia zagrożony. Nieoficjalne plany likwidacjiAutor komentarza: szkoda goTreść komentarza: a na co zmarł Piotr Łachno?Data dodania komentarza: 18.04.2024, 14:53Źródło komentarza: Znaleźli zakrwawione ciało. To oni podjęli walkę o życie
Reklama
Reklama