Przygotowania do tego wydarzenia rozpoczęły się już jakiś czas temu. Centrum Kultury zbierało od mieszkańców przepisy na najróżniejsze tradycyjne, regionalne potrawy. Wszystkie zostaną zebrane w specjalnej broszurze, a już w piątek w Zwierzyńcu gotować ma Kamil Kotarski. Mistrz ma przygotowywać dania z wykorzystaniem tradycyjnych lokalnych składników, a także przywrócić pamięć jesiennemu przysmakowi - gęsinie.
Zebrani będą mogli skosztować przygotowanych przez niego smakołyków, a także obejrzeć widowisko obrzędowe "Darcie pierza na pierzynę panny młodej" w wykonaniu zespołu "Czeremcha" z Gromady.
Impreza zacznie się o godz. 16. Wstęp na nią będzie wolny.
Projekt pod nazwą "Jesienny Dzień Kultury Lokalnej" jest współfinansowany ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu "Kultura - Interwencje 2018. EtnoPolska".


![Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA] Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-zamosc-posiedzenie-zarzadu-zwiazku-kombatantow-rp-i-bylych-wiezniow-politycznych-zdjecia-1764851715-11.jpg)
![W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA] W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-w-zamosciu-na-swieta-jak-w-disneylandzie-zdjecia-1764847581-4.jpg)
![Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA] Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-warsztaty-makramy-w-jezierni-zdjecia-1764837659-26.jpg)


















Napisz komentarz
Komentarze