Wydarzenie przygotowuje Centrum Kultury w Zwierzyńcu, które już zaczęło zbierać przepisy na różne lokalne, tradycyjne potrawy. Gromadzone są też kulinarne wspomnienia mieszkańców. Wszystko to zostanie wydane w formie broszury i oficjalnie zaprezentowane podczas Jesiennego Dnia Kultury Lokalnej, który zaplanowano na 9 listopada.
Przyjedzie wówczas do Zwierzyńca Kamil Kotarski, znany kucharz, ekspert i autorytet w dziedzinie kuchni lubelskiej i autor książki "Kuchnia Lubelska". Podczas swojego pokazu mistrz ma przygotowywać dania z wykorzystaniem tradycyjnych lokalnych składników, a także przywrócić pamięć jesiennemu przysmakowi - gęsinie.
Pokazowi kulinarnemu towarzyszyć będzie widowisko w wykonaniu zespołu śpiewaczo-obrzędowego.

![Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA] Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-zamosc-posiedzenie-zarzadu-zwiazku-kombatantow-rp-i-bylych-wiezniow-politycznych-zdjecia-1764851715-11.jpg)
![W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA] W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-w-zamosciu-na-swieta-jak-w-disneylandzie-zdjecia-1764847581-4.jpg)
![Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA] Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-warsztaty-makramy-w-jezierni-zdjecia-1764837659-26.jpg)


















Napisz komentarz
Komentarze