Na Ukrainę pojechała wójt Elżbieta Stąsiek-Witkowska, a także przedstawicielki KGW z Telatyna, Łykoszyna, Kryszyna oraz Nowosiółek. Panie miały możliwość zaprezentowania naszej lokalnej tradycyjnej i regionalnej kuchni.
Polskie dania cieszyły się sporym zainteresowaniem miejscowych. Z apetytem zajadali się pierogami pieczonymi na słodko i słono, tradycyjnymi cebularzami, pasztetem z kalafiora i fasoli, roladami z mięsem, sernikiem kryszyńskim, polskim bigosem oraz gołąbkami z kaszą oraz ryżem, sałatkami jak również domową wędliną.
Podczas Festiwalu można było oczywiście spróbować również tradycyjnej kuchni ukraińskiej: zabielanego barszczu, pieczonego, faszerowanego prosiaka, ukraińskiego sała z kiszonym ogórkiem, ziemniaków ze śmietaną i czosnkiem.
Dla gości organizatorzy przygotowali ciekawe upominki, m.in. książkę kucharską z przepisami władz, regionalne sałatki z warzyw oraz kubki.

![Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA] Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-zamosc-posiedzenie-zarzadu-zwiazku-kombatantow-rp-i-bylych-wiezniow-politycznych-zdjecia-1764851715-11.jpg)
![W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA] W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-w-zamosciu-na-swieta-jak-w-disneylandzie-zdjecia-1764847581-4.jpg)
![Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA] Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-warsztaty-makramy-w-jezierni-zdjecia-1764837659-26.jpg)


















Napisz komentarz
Komentarze