W finałowej rywalizacji wzięło udział 20 wyselekcjonowanych szkół z całego kraju. Zadaniem uczestników, młodych kucharzy było przygotowanie dania z kuchni historycznej, wykorzystując do tego suszone śliwki, borowiki w zalewie oraz czosnek.
Zamojską szkołę reprezentowała sześcioosobowa grupa uczniów z drugiej klas o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych. Pracowali pod kierunkiem Katarzyny Dyjak, nauczycielki przedmiotów zawodowych i wykonali danie według autorskiego przepisu. Na półmisku znalazł się apetyczny bażant faszerowany słoniną, jabłkami i gruszkami, opiekany w sianie z sosem z suszonych śliwek, z pierogiem biłgorajskim i surówką z białej rzepy.
Co prawda jury nagrody im za ten smakołyk nie przyznało, ale publiczność doceniła kunszt młodych kucharzy z zamojskiego Rolniczaka. Ich propozycja zdobyła najwięcej, bo aż 3374 głosów na fanapge’u Szef Dla Młodych Talentów na Facebooku. Gratulujemy.


![Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA] Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-zamosc-posiedzenie-zarzadu-zwiazku-kombatantow-rp-i-bylych-wiezniow-politycznych-zdjecia-1764851715-11.jpg)
![W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA] W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-w-zamosciu-na-swieta-jak-w-disneylandzie-zdjecia-1764847581-4.jpg)
![Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA] Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-warsztaty-makramy-w-jezierni-zdjecia-1764837659-26.jpg)


















Napisz komentarz
Komentarze