Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 27 kwietnia 2024 12:42
Reklama

Region/Zamość: Poznajemy lubelskie smaki

15 czerwca we Wrotach Kultury w Zamościu odbyło się piąte spotkanie z cyklu Smakuj Lubelskie, które poprowadziła znana prezenterka telewizyjna Dorota Gardias. Uczestnicy poznali walory produktów regionalnych, sposoby ich promowania i dystrybucji. Dowiedzieli się, dlaczego warto tworzyć szlaki kulinarne na terenie naszego województwa.
Region/Zamość: Poznajemy lubelskie smaki

W spotkaniu z cyklu Smakuj Lubelskie uczestniczyło kilkudziesięciu producentów, wytwórców żywności, były też panie z kół gospodyń wiejskich oraz miłośnicy lokalnych smaków z powiatu zamojskiego. Organizatorzy zachęcali do stawiania na zdrową kuchnię, wykorzystania świeżych produktów od lokalnych producentów, a także tworzenia kulinarnych szlaków na terenie województwa lubelskiego.

Szlaki kulinarne – produkt z przyszłością 

Szlaki kulinarne powstają w różnych rejonach Polski z potrzeby podkreślenia odrębności lokalnych kuchni, niezwykłych tradycji, specyfiki wytwarzania żywności. To nie tylko miejsca, gdzie produkowana jest żywność, ale przede wszystkim tradycyjne smaki i ludzie tworzący i kultywujący regionalną kuchnię i zwyczaje. Szlaki kulinarne to produkt turystyczny z przyszłością, bardzo chętnie wprowadzany do oferty biur turystycznych i planów zwiedzania przez indywidualnych podróżników. Prowadzą przez wiejskie zagrody, gospodarstwa, zajazdy, karczmy i wykwintne restauracje. To dowód, że na smakach regionalnych i lokalnych tradycjach można także dobrze zarobić.

 – Lubelszczyzna to nie tylko czyste powietrze i piękne krajobrazy, ale także zdrowa żywność. Chcemy wykorzystać ten potencjał. Dlatego bardzo dobrze, że ten program powstał i województwo lubelskie może być jego współorganizatorem – podkreślił członek zarządu województwa lubelskiego Arkadiusz Bratkowski.  

Podczas spotkania o roli szlaków kulinarnych w promocji lokalnych produktów opowiadała Dominika Witkowska,kierownik biura Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania "Ziemia Zamojska". 

Kuchnia bliska sercu 

Bartosz Domański z Departamentu Promocji i Turystyki urzędu marszałkowskiego wyjaśniał zasady współpracy i wsparcia producentów branży rolno-spożywczej. Zaprezentował również publikacje poświęcone lubelskiej kuchni oraz miejscom związanym z regionalnymi produktami: "W krainie lubelskich produktów tradycyjnych" oraz "Kuchnia Lubelska". Kolejny wykład poprowadzony przez Marcina Stefańskiego dotyczył marketingu produktów rolniczych. Zainteresowani mogli poznać zasady i skuteczność dobrej marki i oznakowania swoich produktów, a także metody współpracy na tej płaszczyźnie z innymi instytucjami czy ośrodkami agroturystycznymi. Ostatnia prelekcja była natomiast poświęcona certyfikacji żywności w Polsce i Unii Europejskiej. O jej znaczeniu dla branży rolno-spożywczej opowiedział dr Dariusz Stasiak. Prowadząca spotkanie Dorota Gardias podzieliła się z uczestnikami własnymi obserwacjami w kwestii powracania Polaków do lokalnych smaków. Sama pochodzi z Tomaszowa Lubelskiego i, jak zaznaczyła, lubelska kuchnia od zawsze jest bliska jej sercu. 

 

Więcej w najnowszym numerze Kroniki Tygodnia i e-wydaniu. 



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner reklamowy Kronika Tygodnia
ReklamaBnaer reklamowy firmy Kronika Tygodnia
ReklamaBaner reklamowy b - dodatek
ReklamaBaner B1
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: KubaTreść komentarza: Ja bym chciał od autora tekstu adres OHZu w którym polują na wilki? Ten artykuł to kupa bzdur! Ale myślę że artykuł sponsorowany przez obecna władzę. Pan Drożała ma podobną wiedzę jak autorData dodania komentarza: 26.04.2024, 15:13Źródło komentarza: Łowy na grubą zwierzynę pachną grubymi pieniędzmi. Zostawiają je zagraniczni myśliwiAutor komentarza: ZamoscianinTreść komentarza: Wszystkich, którzy osiągnęli wiek emerytalny - zwolnić żeby mlodzi mogli podjąć pracę, a Wydzial Geodezji cały wymienić!Data dodania komentarza: 26.04.2024, 14:08Źródło komentarza: Zamość: Nieoficjalne wyniki wyborów. Rafał Zwolak nowym prezydentemAutor komentarza: ZamoscianinTreść komentarza: Nowy prezydent powinien przeszkolić niektórych pracowników odnośnie traktowania klientów.Data dodania komentarza: 26.04.2024, 13:30Źródło komentarza: Zamość: Nieoficjalne wyniki wyborów. Rafał Zwolak nowym prezydentemAutor komentarza: zomoTreść komentarza: Policyjna służba często udowadnia, że motto Pomagamy i Chronimy to nie jest pusty slogan. A rolników i protestujących Polaków uczciwie i PO ludzku Pałujemy i Gazujemy !!!Data dodania komentarza: 26.04.2024, 12:34Źródło komentarza: Kobieta leżała bez oznak życia, a przechodnie nie reagowali! Dopiero policjanci ruszyli na pomoc FILMAutor komentarza: PolakTreść komentarza: Pewnie chcieli jej wlepić mandat lub zabrać do wytrzeźwiałki bo liczyli że jest pijana ! Inaczej by na nią nie zwrócili uwagi i nie podeszli ! Po za tym nie róbcie z nich Bohaterów ! Od tego są jak d...... od Zrania ! Po za tym do nich nikt nie ma już zaufania ani szacunku , to psy 13 grudnia ! Wstyd być Policjantem, wstyd mieć kogoś ze znajomych w Policji !!!Data dodania komentarza: 26.04.2024, 12:32Źródło komentarza: Kobieta leżała bez oznak życia, a przechodnie nie reagowali! Dopiero policjanci ruszyli na pomoc FILMAutor komentarza: PO to dnoTreść komentarza: Śmieszne zalecenia: jak widzimy .... Tylko, że akurat policja wybiórczo widziData dodania komentarza: 26.04.2024, 11:47Źródło komentarza: Kobieta leżała bez oznak życia, a przechodnie nie reagowali! Dopiero policjanci ruszyli na pomoc FILM
Reklama
Reklama