Składniki:
3 szklanki mąki
1 szklanka mleka
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka cukru
1.5 łyżeczki soli
30 g drożdży
2 jajka
mak lub sezam do posypania
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać kilka łyżek ciepłego mleka i
łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Dodać jedno
jajko, sól, resztę mleka i mąki i wyrobić ciasto. Pod koniec dodać olej
i wyrabiać jeszcze chwilę do połączenia składników. Odstawić do wyrośnięcia.
2. Ciasto podzielić na 8 części. Każdą cienko rozwałkować formując
długie paski. Każdy pasek przeciąć wzdłuż na pół.
3. Jednym paskiem owinąć natłuszczoną rurkę, zaczynając od węższego
końca. posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
4. Piec na złoty kolor w temp. 170 stopni ok. 20 minut. Po upieczeniu
zdjąć z foremek.
5. Worek cukierniczy napełnić ulubioną sałatką, ( drobno pokrojoną) i
napełnić rurki.
SZCZEGÓŁY NASZEGO KONKURSU - >> TUTAJ

![Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA] Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-zamosc-posiedzenie-zarzadu-zwiazku-kombatantow-rp-i-bylych-wiezniow-politycznych-zdjecia-1764851715-11.jpg)
![W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA] W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-w-zamosciu-na-swieta-jak-w-disneylandzie-zdjecia-1764847581-4.jpg)
![Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA] Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-warsztaty-makramy-w-jezierni-zdjecia-1764837659-26.jpg)



















Napisz komentarz
Komentarze