Proponujemy Wam tym razem przede wszystkim desery, czyli coś na słodko. Przepisy do tej publikacji oraz anegdoty przygotowały: Dominika Lipska oraz Bogusława Zdzioch, zamojskie przewodniczki po mieście oraz pasjonatki. Dotychczasowe wydania: „Zamojskie smaki” oraz „Stół Szwedzki po zamojsku” cieszą się dużym uznaniem wśród mieszkańców i turystów, jest to także świetny gadżet miejski.
Najnowsza książka kucharska zabierze Was do świata deserów: tortów, ciast i ciasteczek, ale nie tylko. Jest tam również kilka propozycji do picia.
Takie dania jak: Tort króla Michała, tort syna Magnata, Roztoczańskie Polana czy Arkas to tylko kilka propozycji starodawnych przepisów z naszego regionu, które w tej publikacji ujrzą światło dzienne.
Pomysłodawcą książki kucharskiej jest dyrektor Wydziału Turystyki i Promocji - Barbara Godziszewska.
W książce tej będziecie mogli również przeczytać wiele ciekawostek historycznych i kulinarnych. XVII-wieczne ciasta oraz desery czy napoje przygotowywane przez dawne pokolenia podbiją z pewnością serca czytelników.
Będą w niej przede wszystkim polskie smaki, ale nie zabraknie też przepisów kuchni ormiańskiej i żydowskiej takich, jak Baklava, Cymes czy Lekach.
Do współpracy przy książce kucharskiej zaproszone zostały również zamojskie restauracje, cukiernie i kawiarnie, które zgodziły się przygotować desery do sesji fotograficznej. Dzięki uprzejmości Anny Cichosz, dyrektor Muzeum Zamojskiego w Zamościu, zdjęcia wykonano w Muzeum Zamojskim. Naczynia i rekwizyty do sesji wypożyczyły stowarzyszenia: Turystyka z Pasją oraz Towarzystwo Szabli i Miecza.
Premiera najnowszej książki kucharskiej odbędzie się na Dzień Kobiet w zamojskim ratuszu, spotkanie z autorkami przepisów planujemy zorganizować w piątek 8 marca br., o godz. 10.00 w Sali Ślubów.
Tego dnia nie może zabraknąć również naszego stoiska na Rynku Wielkim podczas Festiwalu Czekolady i Słodkości. Będziemy wam opowiadać o najnowszej publikacji, będzie również niespodzianka w postaci degustacji jednego z przepisów, na którą już dziś serdecznie zapraszamy.
Dlaczego w Dzień Kobiet? Bo wypieki są przede wszystkim domeną kobiet i to właśnie one są smakoszami, jeśli chodzi o desery, nie ujmując nic płci męskiej.
Zapraszamy wszystkich do lektury najnowszej książki kucharskiej „Zamość dobry – nie za słodki”, która będzie do pobrania ze strony www.zamosc.pl już od najbliższego piątku.
Napisz komentarz
Komentarze