W konkursie wzięła udział sześcioosobowa grupa uczniów Rolniczaka z drugiej klas o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych. Pracując pod kierunkiem Katarzyny Dyjak, nauczycielki przedmiotów zawodowych wykonali danie kuchni historycznej według autorskiego przepisu. Na półmisku znalazł się apetyczny bażant faszerowany słoniną, jabłkami i gruszkami, opiekany w sianie z sosem z suszonych śliwek, z pierogiem biłgorajskim i surówką z białej rzepy.
Ich propozycja została szczegółowo opisana i sfotografowana, a następnie poddana ocenie jury. Smakołyk z Zamościa zachwycił komisję konkursową, bo bażant uczniów z Rolniczaka, jako jedynym reprezentantów województwa lubelskiego zakwalifikował się do ścisłego finału i rywalizuje z propozycjami 19 innych potraw z całej Polski.
Zanim eksperci podejmą ostateczną decyzję o tym, kto wygra, uczniom z Zamościa można pomóc w zdobyciu nagrody publiczności. Głosowanie odbywa się na KLIK>>> facebookowym profilu organizatorów <<< KLIK. Głosowanie trwa do środy 12 grudnia do godziny 16. Kucharze z Rolniczaka będą wdzięczni za każdy lajk.

![Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA] Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-zamosc-posiedzenie-zarzadu-zwiazku-kombatantow-rp-i-bylych-wiezniow-politycznych-zdjecia-1764851715-11.jpg)
![W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA] W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-w-zamosciu-na-swieta-jak-w-disneylandzie-zdjecia-1764847581-4.jpg)
![Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA] Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-warsztaty-makramy-w-jezierni-zdjecia-1764837659-26.jpg)


















Napisz komentarz
Komentarze