Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 21 września 2024 03:06
Reklama
Reklama

Rogale z nadzieniem makowym, przepis Katarzyny Waśniewskiej z Bydgoszczy

Jeśli ktoś lubi kutię w wydaniu bardziej wykwintnym, np. w formie nadzienia do rogalików półfrancuskich to szczerze polecam ten przepis! - napisała pani Katarzyna, wysyłając swój przepis na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita, Hellena i Siesta.
Rogale z nadzieniem makowym, przepis Katarzyny Waśniewskiej z Bydgoszczy

Rogale z makiem

 

 

0,5 kg mąki

1,5 opakowania suchych drożdży (ok.12 g)

szklanka lekko podgrzanego mleka

1 jajo

3 łyżki cukru

szczypta soli

225 gram masła temp.pokojowej

domowa masa makowa: 250 g maku

garść rodzynek,żurawiny, suszonych moreli, suszonych śliwek- wg upodobań

orzechy włoskie- duża garść

sok z połowy cytryny; aromat migdałowy 3-4 krople

miód- u nas 4 duże łyżki miodu lipowego - można też słodzić cukrem

1 jajo do smarowania rogalików przed pieczeniem

lukier

szklanka cukru pudru, 2 łyżki gorącej wody

Drożdże mieszamy z cukrem, dodajemy mleko, mąkę, szczyptę soli, 25 gram roztopionego masła i szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na 45 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej minimalną ilością mąki stolnicy na prostokąt o wymiarach 30 x 15. Nasze pozostałe (masło 200 g) rozsmarowujemy na prostokącie, zostawiając około 0,5 cm wolnego z każdej strony. I teraz składamy: od góry 1/3 ciasta z masłem składamy ku dołowi i od dołu pozostałą 1/3 ciasta ku górze. Zlepiamy dokładnie boki,obracamy o 90 stopni i szybko ale delikatnie wałkujemy na poprzednią wielkość ciasta. Ponownie składamy czyli od góry 1/3 ciasta ku dołowi, zakrywamy to 1/3 ciasta od dołu ku górze. Owijamy folią i do lodówki na 30 minut. Cały proces: czyli składanie i wałkowanie powtarzamy 3 razy - za każdym razem pozostawiając ciasto w lodówce na ok.30 minut. Po ostatnim wałkowaniu ciasto dokładnie owijamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin ( ja zawsze zostawiam po prostu na całą noc). Masa makowa: Mak sparzamy, zostawiamy na pół godziny w wodzie po czym odcedzamy. Przekręcamy 3 razy przez maszynkę, Dodajemy rodzynki, żurawinę,pokrojone na kawałeczki morele, śliwki, rozdrobnione orzechy włoskie. Słodzimy miodem (kto nie chce- cukrem), dodajemy sok z cytryny,aromat migdałowy.Wszystko dokładnie mieszamy.

Ciasto wyjmujemy z lodówki na kwadrans przed rozpoczęciem pracy z rogalami. Rozwałkowujemy je na płat o wielkości ok. 45x 50 i wycinamy długie trójkąty. Nakładamy masę makową, nacinamy każdy trójkąt u podstawy i zwijamy rogale zaczynając od podstawy do wierzchołka. Tak zwinięte rogale układamy na blachę do wyrośnięcia na około godzinę. Pędzelkiem smarujemy jajkiem każdego rogalika i wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika (180 stopni) na około 25 minut. Powinny się upiec na złoto. PO wyjęciu rogali musimy je polukrować i posypać orzeszkami ( opcja z migdałami też jest pyszna, ale to nie tym razem). Rogale są aromatyczne, chrupiące- po prostu przepyszne.

 



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

Reklama
ReklamaBnaer reklamowy firmy Kronika Tygodnia
Reklama
ReklamaBaner reklamowy B firmy POWERLAND
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: PatodziennikarstwoTreść komentarza: policji,Policji czy POlicji ?Data dodania komentarza: 20.09.2024, 13:43Źródło komentarza: Zamość: Piesi i rowerzyści byli na celowniku zamojskiej Policji. Popełnili dużo wykroczeńAutor komentarza: powrót do lat 400/50 XX w.Treść komentarza: "nie matura a chęć szczera"Data dodania komentarza: 20.09.2024, 11:04Źródło komentarza: Szkoła bez chemii i fizyki. Pani ministra wycina przedmiotyAutor komentarza: HahaTreść komentarza: Wymordowali ponad 55 tys polaków i dalej promocja na szczytne stołki f-szy SB z komuny,Data dodania komentarza: 20.09.2024, 07:57Źródło komentarza: Arkadiusz Bratkowski nowym dyrektorem szpitala w Hrubieszowie. „Na pewno nie będę robił rewolucji”Autor komentarza: KołchozTreść komentarza: nie SŁUŻBA a OCHRONA ZDROWIA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Data dodania komentarza: 20.09.2024, 07:37Źródło komentarza: Arkadiusz Bratkowski nowym dyrektorem szpitala w Hrubieszowie. „Na pewno nie będę robił rewolucji”Autor komentarza: Piszę bo chcęTreść komentarza: Jak to dobrze że są jeszcze fachowcy w swoim fachu którzy ratują innym życie i dorobek bez zadawania pytani - „ czy mnie się to opłaci ?” Wielkie dzięki strażacy za waszą służbę …Data dodania komentarza: 20.09.2024, 04:41Źródło komentarza: Powódź na południu Polski. Z pomocą pojechali kolejni strażacy z województwa lubelskiego [ZDJĘCIA]Autor komentarza: niesmaczneTreść komentarza: co tam spekulanci, grozniejsi są niektorzy politycy z pisu, którzy zamiast pojechac z łopatami i pomóc szczują powodzian na rządData dodania komentarza: 20.09.2024, 00:48Źródło komentarza: Tak niektórzy żerują na powodzi. Ceny wszystkiego idą w górę
Reklama