Rogale z makiem
0,5 kg mąki
1,5 opakowania suchych drożdży (ok.12 g)
szklanka lekko podgrzanego mleka
1 jajo
3 łyżki cukru
szczypta soli
225 gram masła temp.pokojowej
domowa masa makowa: 250 g maku
garść rodzynek,żurawiny, suszonych moreli, suszonych śliwek- wg upodobań
orzechy włoskie- duża garść
sok z połowy cytryny; aromat migdałowy 3-4 krople
miód- u nas 4 duże łyżki miodu lipowego - można też słodzić cukrem
1 jajo do smarowania rogalików przed pieczeniem
lukier
szklanka cukru pudru, 2 łyżki gorącej wody
Drożdże mieszamy z cukrem, dodajemy mleko, mąkę, szczyptę soli, 25 gram roztopionego masła i szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na 45 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej minimalną ilością mąki stolnicy na prostokąt o wymiarach 30 x 15. Nasze pozostałe (masło 200 g) rozsmarowujemy na prostokącie, zostawiając około 0,5 cm wolnego z każdej strony. I teraz składamy: od góry 1/3 ciasta z masłem składamy ku dołowi i od dołu pozostałą 1/3 ciasta ku górze. Zlepiamy dokładnie boki,obracamy o 90 stopni i szybko ale delikatnie wałkujemy na poprzednią wielkość ciasta. Ponownie składamy czyli od góry 1/3 ciasta ku dołowi, zakrywamy to 1/3 ciasta od dołu ku górze. Owijamy folią i do lodówki na 30 minut. Cały proces: czyli składanie i wałkowanie powtarzamy 3 razy - za każdym razem pozostawiając ciasto w lodówce na ok.30 minut. Po ostatnim wałkowaniu ciasto dokładnie owijamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin ( ja zawsze zostawiam po prostu na całą noc). Masa makowa: Mak sparzamy, zostawiamy na pół godziny w wodzie po czym odcedzamy. Przekręcamy 3 razy przez maszynkę, Dodajemy rodzynki, żurawinę,pokrojone na kawałeczki morele, śliwki, rozdrobnione orzechy włoskie. Słodzimy miodem (kto nie chce- cukrem), dodajemy sok z cytryny,aromat migdałowy.Wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki na kwadrans przed rozpoczęciem pracy z rogalami. Rozwałkowujemy je na płat o wielkości ok. 45x 50 i wycinamy długie trójkąty. Nakładamy masę makową, nacinamy każdy trójkąt u podstawy i zwijamy rogale zaczynając od podstawy do wierzchołka. Tak zwinięte rogale układamy na blachę do wyrośnięcia na około godzinę. Pędzelkiem smarujemy jajkiem każdego rogalika i wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika (180 stopni) na około 25 minut. Powinny się upiec na złoto. PO wyjęciu rogali musimy je polukrować i posypać orzeszkami ( opcja z migdałami też jest pyszna, ale to nie tym razem). Rogale są aromatyczne, chrupiące- po prostu przepyszne.




![Uroczysta gala z okazji 30. rocznicy utworzenia Związku Gmin Lubelszczyzny [GALERIA ZDJĘĆ] Uroczysta gala z okazji 30. rocznicy utworzenia Związku Gmin Lubelszczyzny [GALERIA ZDJĘĆ]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/17/sm-4x3-uroczysta-gala-z-okazji-30-rocznicy-utworzenia-zwiazku-gmin-lubelszczyzny-galeria-zdjec-1765968180-16.jpg)
![The Voice of Głowacki - IX Przesłuchania w Ciemno za nami [GALERIA ZDJĘĆ] The Voice of Głowacki - IX Przesłuchania w Ciemno za nami [GALERIA ZDJĘĆ]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/17/sm-4x3-the-voice-of-glowacki-ix-przesluchania-w-ciemno-za-nami-galeria-zdjec-1765968608-35.jpg)
![Przedstawiciele Lubelszczyzny w Radzie Rolnictwa przy Prezydencie RP [ZDJĘCIA] Przedstawiciele Lubelszczyzny w Radzie Rolnictwa przy Prezydencie RP [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/17/sm-4x3-przedstawiciele-lubelszczyzny-w-radzie-rolnictwa-przy-prezydencie-rp-zdjecia-1765967904-14.jpg)




![Świętowali swoje 30-lecie. Związek Gmin Lubelszczyzny docenił doświadczonych samorządowców [ZDJĘCIA] Wyróżnienia zostały przyznane podczas uroczystej gali z okazji 30-lecia związku.](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/articles/sm-4x3-swietowali-swoje-30-lecie-zwiazek-gmin-lubelszczyzny-docenil-doswiadczonych-samorzadowcow-zdjecia-1765970090.jpg)







![Lubelskie: Śmiertelne potrącenie 84-latki. Kierujący busem nie ustąpił pierwszeństwa [WIDEO] Tragicznie zakończyło się potrącenie pieszej na drodze krajowej numer 17.](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/articles/sm-4x3-smiertelne-potracenie-84-latki-w-suchodolach-wideo-1765537122.jpg)






Napisz komentarz
Komentarze