Składniki:
- 3 duże jajka
- 200 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 150 g cukru
- aromat pomarańczowy -kilka kropli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy
- 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- suszone morele do posypania
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i odstawiamy, czeka na swoją kolej. Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy po 1 jajku, cały czas mieszamy ( masa może wyglądać na zważoną, ale to nie zaszkodzi ciastu). Dodajemy skórkę z pomarańczy, kilka kropel aromatu pomarańczowego, a następnie partiami mąkę z proszkiem i sok pomarańczowy. Mąkę i sok dodajemy w kilku porcjach na zmianę i mieszamy już tylko delikatnie, tylko do połączenia składników. Proponuję używać już tylko szpatułki, nie miksera.
Ciasto przekładamy do podłużnej blaszki, wkładamy na nagrzanego do 175 st. piekarnika i pieczemy około 40-50 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy już i wyjmujemy. Ostudzone ciasto dekorujemy lukrem z cukru pudru i pomarańczy, posypujemy pokrojonymi drobno morelami, podajemy z cząstkami pomarańczy :) Ciasto wilgotne, aromatyczne, pachnące świętami!


![Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA] Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-zamosc-posiedzenie-zarzadu-zwiazku-kombatantow-rp-i-bylych-wiezniow-politycznych-zdjecia-1764851715-11.jpg)
![W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA] W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-w-zamosciu-na-swieta-jak-w-disneylandzie-zdjecia-1764847581-4.jpg)
![Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA] Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-warsztaty-makramy-w-jezierni-zdjecia-1764837659-26.jpg)


















Napisz komentarz
Komentarze