Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 30 kwietnia 2024 16:23
Reklama Baner A1 BUDBRAM
Reklama

Zamiast schabowego w panierce

Jako że mamy adwent to golonki i inne tego typu historie chwilowo odstawiamy na bok. Zamiast tradycyjnego kotleta schabowego możemy zaserwować danie o wiele prostsze, ale nie mniej smaczne. W roli głównej: panierowany smażony ser, czyli towar eksportowy naszych południowych sąsiadów.
Zamiast schabowego w panierce

Smażony ser jest potrawą niezwykle prostą i szybką do przygotowania. Najlepiej smakuje z frytkami i sosem tatarskim. Taki właśnie zestaw proponuje zdecydowana większość restauracji z czeskim lub słowackim jedzeniem. 
Nasi południowi sąsiedzi najbardziej rozsmakowali się w tym specjale. Niektórzy z Państwa pomyślą, co nam do tego? Przecież na Zamojszczyźnie, jeżeli już doszukamy się kulinarnych wpływów innej nacji to raczej są to Ukraińcy i Żydzi.
Z racji, że sztuka kulinarna polega na improwizacji i luźnych niejednokrotnie skojarzeniach, tak więc i ja postanowiłem iść tą drogą. W oryginalnym przepisie używa się twardych żółtych serów typu Edam lub Gouda. Są to sery podpuszczkowe typu holenderskiego o łagodnym, lekko kwaskowatym smaku. Doskonale się topią, a po usmażeniu mają bardzo przyjemną ciągliwą konsystencję.
Do tej grupy zalicza się – i tutaj jest miejsce na luźne skojarzenie – ser zamojski, którego recepturę, jak sama nazwa wskazuje, wymyślono przed kilkudziesięcioma laty w zamojskiej mleczarni. Niegdyś firma ta funkcjonowała jako samodzielny podmiot, obecnie działa tam zakład produkcyjny OSM Krasnystaw.
Zamojski jest serem dojrzewającym z nielicznymi małymi oczkami. Dzięki swojej topliwości i smakowi bardzo szybko znalazł szeroko grono miłośników, idealnie pasował m.in. do pizzy. Sława tego produktu wykraczała daleko poza nasz region, a w ślad za OSM Zamość poszły inne spółdzielnie mleczarskie, które w swojej ofercie także miały ser zamojski.
Jak podaje Andrzej Kędziora, znawca historii Zamościa, ser zamojski stanowił 35 procent produkowanych w tym zakładzie serów twardych. W 2011 roku OSM Krasnystaw wstrzymała wytwarzanie tego produktu w Zamościu, ale pod koniec 2013 roku postanowiono wznowić produkcję w miejscu, w którym wymyślono recepturę tego specjału.
Jeśli więc mamy pod ręką kawałek naszego rodzimego sera, to z czystym sumieniem możemy zaserwować sobie obiad na czeską lub słowacką nutę. Wykrawamy plasterki o grubości mniej więcej jednego centymetra, a następnie panierujemy tak jak kotlety: w roztrzepanym jajku, mące, ponownie jajku i bułce tartej. Pamiętajmy, aby zrobić to bardzo dokładnie. Panierka musi być zwarta, aby w czasie smażenia ser nam nie wyciekał. Po usmażeniu wykładamy ser na papierowe ręczniczki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. 
Do sera oprócz frytek idealnie pasuje także sos tatarski. Możemy kupić gotowy produkt, ale gdy spojrzymy na skład, to niejednokrotnie włos na głowie się zjeży – ktoś z Państwa wie na przykład co to takiego jest guma ksantowa? Zamiast tego możemy w krótkim czasie przygotować domowy sos, który jest bardzo smaczny, a przede wszystkim wiadomo co takiego znajduje się w środku.
Bardzo drobno siekamy marynowane pieczarki i ogórek konserwowy i dodajemy do nich cztery łyżki majonezu. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a także łyżką soku z cytryny. Całość bardzo dokładnie mieszamy i pod przykryciem odstawiamy na chwilę do lodówki aby smaki się "przegryzły".


PO, fot. Piotr Orzechowski


SER SMAŻONY
* 30 dag żółtego twardego sera (Edam lub zamojski)
* 2 jajka
* bułka tarta
* mąka pszenna
* sól do smaku
 
SOS TATARSKI
* 4 łyżki majonezu
* pół szklanki marynowanych pieczarek
* 1 szt. ogórka konserwowego
* 1 łyżka soku z cytryny
* czarny świeżo mielony pieprz do smaku
PO


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner reklamowy Lege Artis
ReklamaBnaer reklamowy firmy Kronika Tygodnia
ReklamaBaner reklamowy b - dodatek
ReklamaBaner B1 firmy Replika
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: StartTreść komentarza: Jaki ty tempy jesteś jak ruski kałachData dodania komentarza: 30.04.2024, 15:08Źródło komentarza: Dołhobyczów: Protest niebezpiecznie się nasilał. Rolnicy planują go wznowićAutor komentarza: Ukraincy to zlodzieje i nic wiecejTreść komentarza: Widzisz takich ukroli to za fraki i do wora, nikt ich nie bedzie szukal ani za nimi plakalData dodania komentarza: 30.04.2024, 14:50Źródło komentarza: Moneta na wycieraczce. To nie musi być przypadek, to może być ostrzeżenieAutor komentarza: Policyjne swinie vonTreść komentarza: Cyrk, a ukroli pijanych za kierownica puszczaja wolnoData dodania komentarza: 30.04.2024, 14:47Źródło komentarza: Zamość: Od maseczki do czynnej napaści na funkcjonariuszy. Sąd wydał wyrok w głośnej sprawie z czasów pandemiiAutor komentarza: NormalnyTreść komentarza: Ja myślałem że to oczywiste i normalne że bronią swoich interesów. Jakby wszystko było git dla nich to by ich gówno obchodziło co ludzie jedzą. Co to banany u nas rosną albo z unii przyjeżdżają? A Kolumbia i inne to na pewno przestrzegają wszystkich przepisów środowiskowych itd.Data dodania komentarza: 30.04.2024, 14:44Źródło komentarza: Dołhobyczów: Protest niebezpiecznie się nasilał. Rolnicy planują go wznowićAutor komentarza: ha tfu!Treść komentarza: Kogo żywią? Sam się żywię za swoje pieniądze. Kogo bronią? Swoich milionowych zysków. Jak na razie to idealnie idzie im obrona rosyjskiej narracji i destabilizacja kraju.Data dodania komentarza: 30.04.2024, 11:32Źródło komentarza: Dołhobyczów: Protest niebezpiecznie się nasilał. Rolnicy planują go wznowićAutor komentarza: ha tfu!Treść komentarza: Chamstwo glosowlalo na pis, to niech pytają pod ich domami dlaczego premier Moradziecki zgodził się na zielony ład. Nie ma obowiazku być rolnikiem, nie zamierzam dopłacać do waszych błędów biznesowych, trzeba było dłużej trzymać zboże, tak jak wam PiS radził, teraz mata.Data dodania komentarza: 30.04.2024, 11:26Źródło komentarza: Dołhobyczów: Protest niebezpiecznie się nasilał. Rolnicy planują go wznowić
Reklama
Reklama