Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 28 kwietnia 2024 13:28

Morele suszone niesiarkowane – właściwości i zastosowanie

Morele suszone to zdrowa i pełnowartościowa przekąska, którą zdecydowanie warto włączyć do swojego jadłospisu. Jeśli chcesz skutecznie zadbać o swoje zdrowie, to lepszym wyborem będą morele suszone niesiarkowane, ponieważ do ich obróbki nie używa się tlenku siarki. Czym się wyróżnia ten produkt i kiedy warto po niego sięgnąć?
  • 28.07.2023 08:37
  • Autor: Grupa Tipmedia
Morele suszone niesiarkowane – właściwości i zastosowanie

Choć morele suszone siarkowane ładniej wyglądają i dłużej zachowują świeżość, to jednak nie są zalecane w codziennej diecie, ponieważ zawierają mniej składników odżywczych i mogą wywoływać dyskomfort u osób uczulonych na siarczany. Natomiast morele suszone niesiarkowane to naturalny i w pełni ekologiczny wyrób o wielu cennych właściwościach. Sprawdź, jakie składniki odżywcze znajdziesz w tym wyjątkowym produkcie!

Morele suszone bez siarki – poznaj ich właściwości

Morele suszone bez siarki to bezpieczna alternatywa dla osób, które chcą zdrowo się odżywiać i na co dzień unikają żywności z dodatkiem szkodliwych konserwantów. Informacja o sposobie suszenia produktu powinna się każdorazowo znaleźć na jego etykiecie. Morele suszone niesiarkowane warto zamawiać u sprawdzonych dostawców. Ten wyjątkowy produkt zawiera takie składniki jak:

  • witamina A,
  • witamina B2,
  • fosfor,
  • wapń,
  • żelazo,
  • potas,
  • przeciwutleniacze.

Morele suszone są bogatym źródłem witaminy A, która skutecznie wspomaga odporność i zmysł wzroku. Obecny w tym produkcie potas i przeciwutleniacze prowadzą do obniżenia poziomu cholesterolu i poprawy funkcjonowania układu trawiennego. Natomiast wapń, fosfor i witamina B2 korzystnie wpływają na stan kości, dlatego morele suszone niesiarkowane są szczególnie polecane osobom narażonym na osteoporozę.

Morele suszone niesiarkowane – dlaczego warto włączyć je do diety?

Suszone morele dostarczą Ci wielu niezbędnych składników odżywczych, a jednocześnie są niskokaloryczne i beztłuszczowe. W efekcie możesz je spożywać jako przekąskę między posiłkami lub może je dodawać do ulubionych dań, aby poprawić ich smak. Morele suszone niesiarkowane mają wyższą zwartość beta-karotenu niż świeże owoce, co sprawia, że działają ochronnie na wzrok i zapobiegają degeneracji plamki żółtej. Dlatego po ten składnik warto sięgać, gdy masz problemy ze wzrokiem lub chcesz ich uniknąć w przyszłości.


 

Składniki zawarte w suszonych morelach niesiarkowanych korzystnie wpływają również na układ sercowo-naczyniowy, układ odpornościowy i układ trawienny. W tym produkcie znajdziesz błonnik, potas i żelazo, co sprawia, że jest on polecany kobietom w ciąży, karmiącym piersią i po menopauzie. Ponadto suszone morele są wyjątkowo smaczne, dzięki czemu możesz je wykorzystać do przyrządzenia pysznych sałatek, dań mięsnych, słodkich przekąsek i deserów.


 

Zdrowa i zbilansowana dieta to doskonały sposób na zachowanie dobrej kondycji i poprawę samopoczucia. Jeśli chcesz włączyć suszone morele do swojej diety, to koniecznie wybieraj te niesiarkowane, ponieważ zawierają więcej składników odżywczych i są pozbawione sztucznych konserwantów.

--- Artykuł sponsorowany ---