W drugiej kategorii konkursu „Kobieta Przedsiębiorcza w stylu WEGE” – „Dary lasu, dary ziemi” – pierwsze miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich z Klocówki w gminie Tarnawatka. Gospodynie zaskoczyły czymś nowym – zrobiły zupę krem z pietruszki i gruszki z sakiewkami warzywnymi. Przepis zdradza nam przewodnicząca koła Grażyna Gajewska.
PRZECZYTAJ: Łaszczów: Z nową władzą duże zmiany. W gminie wreszcie zaczęły działać zespoły śpiewacze i orkiestra
Dary lasu, dary ziemi
Zupa powstaje z ugotowanych warzyw: ćwiartki selera, dwóch gruszek, dwóch pietruszek i ziemniaka. Miękkie warzywa są zblendowane i doprawione sokiem z limonki, imbirem, mleczkiem kokosowym, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Podawane na talerzu udekorowane prażonymi orzechami i startą skórką z limonki. Sakiewki natomiast to farsz zawijany w ciasto i związany szczypiorkiem. Są gotowane w osolonej wodzie kilka minut.
– Do przygotowania farszu dusimy czerwoną cebulę, pora, marchewkę, cukinię i czosnek. Wszystko doprawiamy dwiema łyżkami sosu sojowego oraz sokiem paprykowym, rozmarynem, gałką muszkatołową i solą. Farsz powinien mieć gęstą konsystencję. Krem trzeba podawać z sakiewkami na ciepło – instruuje Grażyna Gajewska.
KGW Klocówka przygotowało na konkurs także tort oraz gołąbki z kaszą gryczaną i sosem grzybowym oraz papryczki faszerowane kaszą pęczak z warzywami i grzybami. Te również były pyszne.
Warto dodać, że KGW Klocówka nie od dziś jest mistrzem kuchni. Udowadnia to od lat, biorąc udział w wielu konkursach kulinarnych. W ubiegłym roku, w poprzedniej edycji lubelskiego konkursu „Kobieta Przedsiębiorcza”, gospodynie również zdobyły pierwsze miejsce. Przygotowały wtedy schab pieczony z farszem pieczarkowym i cebulką.
ZOBACZ GALERIĘ: Tomaszów Lubelski: Kobieta Przedsiębiorcza w stylu wege. Konkurs dla KGW [ZDJĘCIA]
Pozostałe nagrody
Drugie miejsce w kategorii dary lasu przyznano Kołu Gospodyń Wiejskich „Wólczanka” z Wólki Pukarzowskiej, a trzecie – Kołu Gospodyń Wiejskich z Typina. W drugiej kategorii konkursu „Kobieta Przedsiębiorcza w stylu WEGE” – „Torty tradycyjne” – pierwsze miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich „Sąsiadeczki” z Czartowczyka w gminie Tyszowce, natomiast drugie ponownie KGW "Wólczanka", trzecie – KGW Typin. Komisja konkursowa w sumie wyłoniła laureatów z czterech półfinałów w każdej z dwóch kategorii, w każdym z powiatów.
Podczas wydarzenia powiat tomaszowski reprezentowali: Henryk Karwan – starosta tomaszowski, Dariusz Czop – członek zarządu powiatu oraz Piotr Kielar – sekretarz powiatu. Gościem oceniającym potrawy był Tomasz Zieliński – poseł na Sejm RP.

![Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA] Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-zamosc-posiedzenie-zarzadu-zwiazku-kombatantow-rp-i-bylych-wiezniow-politycznych-zdjecia-1764851715-11.jpg)
![W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA] W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-w-zamosciu-na-swieta-jak-w-disneylandzie-zdjecia-1764847581-4.jpg)
![Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA] Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-warsztaty-makramy-w-jezierni-zdjecia-1764837659-26.jpg)


















Napisz komentarz
Komentarze