W niedzielnym (3 sierpnia) wyścigu wzięło udział blisko 140 kolarzy, co świadczy o rosnącej popularności imprezy. Organizatorzy podkreślają, że rajd na stałe wpisał się do kalendarza wydarzeń w gminie Mircze, a rowerowe trasy przez malownicze tereny nadbużańskie cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Tym razem na pamiątkowych koszulkach, które trafiły do rąk uczestników rajdu, znalazł się nadruk dzika – kolejnego zwierzęcia, po żołnie, jeleniu i orliku krzykliwym, symbolizujących lokalną faunę.
Kto został królem polowania, a kto pudlarzem?
W organizację rajdu zaangażowały się Nadleśnictwo Mircze i Lasy Państwowe, które zadbały o oznakowanie tras oraz nagrody dla zwycięzców. Z kolei Związek Okręgowy Polskiego Związku Łowieckiego w Zamościu przygotował unikalne medale, a strażacy ochotnicy z gminy Mircze czuwali nad bezpieczeństwem uczestników.
PRZECZYTAJ TEŻ: Lubelskie: Co eksplodowało w Osinach? Na miejscu wybuchu pracuje już wojsko
W gronie zwycięzców rajdu, którzy wykonali najciekawsze fotografie na trasie przejazdu, znaleźli się: Królowa Polowania – Kinga Wieczorek, Król Polowania – Piotr Zaborski; Wicekrólowa Polowania – Elżbieta Steciuk; Wicekról Polowania – Zbigniew Ostaszewski. Natomiast Królową Pudlarzy została Anna Budzińska, a Królem Pudlarzy – Paweł Czuluk.
Stałym punktem tej corocznej imprezy jest konkurs kulinarny. Smaki polskiej kuchni, zarówno te regionalne, jak i myśliwskie, królowały podczas tegorocznego konkursu. Tym razem do rywalizacji przystąpiło siedem Kół Gospodyń Wiejskich z gminy Mircze. Gospodynie przygotowały potrawy z dziczyzny i dania regionalne. Smakołyki i przysmaki oceniało kilka komisji konkursowych.
PRZECZYTAJ: Gmina Hrubieszów: Senior zasłabł za kierownicą, auto dachowało
„Znalezione w lesie” i czerwony barszcz
Tegoroczny konkurs kulinarny podzielono na dwie kategorie: „polędwiczka z sarny” i „potrawa regionalna”. Dzięki dziczyźnie przekazanej przez ZO PZŁ Zamość uczestniczki konkursu mogły zaprezentować swoje kulinarne talenty. W kategorii potraw z dziczyzny zwyciężyło KGW Modryń Kolonia potrawą „W lesie znalezione”. Drugie miejsce zajęło KGW Modryń za polędwiczkę z sarny z musem selerowym, a trzecie – KGW Łasków za roladę myśliwską. Natomiast w kategorii potraw regionalnych bezkonkurencyjne okazało się KGW Kryłów, które zdobyło pierwsze miejsce za barszcz czerwony z ziemniakami. Drugie miejsce przyznano KGW Łasków za udziec z kaczki w sosie żurawinowym, a trzecie – KGW Wereszyn za kluski szare z mięsem.
Podczas wydarzenia przeprowadzono konkurs wiedzy o łowiectwie, leśnictwie i ochronie przyrody, zorganizowany przez Nadleśnictwo Mircze. Wzięło w nim udział 11 uczestników, którzy wykazali się dużą znajomością lokalnej przyrody.
Uczestnicy rajdu i goście mogli skosztować przygotowanych potraw, w tym gulaszu z dziczyzny i grochówki. Na najmłodszych czekały gry i zabawy edukacyjne przygotowane przez Nadleśnictwo Mircze i Zarząd Okręgowy PZŁ w Zamościu.

![Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA] Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-zamosc-posiedzenie-zarzadu-zwiazku-kombatantow-rp-i-bylych-wiezniow-politycznych-zdjecia-1764851715-11.jpg)
![W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA] W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-w-zamosciu-na-swieta-jak-w-disneylandzie-zdjecia-1764847581-4.jpg)
![Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA] Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-warsztaty-makramy-w-jezierni-zdjecia-1764837659-26.jpg)


















Napisz komentarz
Komentarze