Mazurek wiśniowo - czekoladowy, przepis Teresy Skotnickiej z Gozdowa

  • 06.04.2017, 09:53
  • red.
Mazurek wiśniowo - czekoladowy, przepis Teresy Skotnickiej z Gozdowa Teresa Skotnicka
Przepis nadesłany na wielkanocny konkurs kulinarny z Kroniką Tygodnia i marką Delecta.

Składniki:

400 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru pudru
250 g margaryny
2 żółtka
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta

1/2 szklanki śmietany 30%
100 g czekolady gorzkiej
1 szklanki wiśni z syropu

4 kostki białej czekolady
łyżka kremówki
Sposób przygotowania:

1.    Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Zimną
margarynę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami do mąki i rozetrzeć w
dłoniach. Dodać jajka i zagnieść ciasto.
2.    2/3 ciasta rozwałkować na prostokąt o wymiarach 24 x 36 lub
przeciąć na 4 mniejsze mazurki. Ja zrobiłam małe.
3.   Z reszty ciasta zrobić wałki lub kwiatki i smarując roztrzepanym
białkiem przykleić do brzegów mazurka.
4.    Piec na złoty kolor ok. 30 minut w temp. 180*C.
5.    Śmietanę podgrzać do zagotowania, zdjąć z ognia, dodać połamaną
czekoladę i mieszać do rozpuszczenia.
6.    Do przestygniętego kremu dodać wiśnie i wyłożyć na zimny mazurek.
Białą czekoladę rozpuścić w kremówce w kąpieli wodnej i udekorować mazurek.

red.

Zdjęcia (3)

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (1)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
kaśka
kaśka 15.07.2020, 10:59
Piotruś i Pawełek zazdroszczę Wam takich łakoci

Pozostałe