Korzenne ciasto ze śliwkami i migdałami, przepis Marii Surmacz z Józefowa

  • 15.10.2017, 11:19
  • red.
Korzenne ciasto ze śliwkami i migdałami, przepis Marii Surmacz z Józefowa pixabay.com
Przepis nadesłany na kulinarny konkurs Kroniki Tygodnia i Delecty.

Składniki: 500g masła, 300g brązowego cukru, 150g melasy, 500g mąki ziemniaczanej, 500g mąki pszennej, 20g proszku do pieczenia, 10 dużych jajek, 30g mieszanki przypraw korzennych, 2 kg wypestkowanych śliwek ( mogą być mrożone)

Kruszonka maślana: 200g cukru, 200g masła, 400g mąki pszennej, 20g cukru waniliowego

Przygotowujemy ciasto: ubić masło z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawać melasę i jajka. Na końcu dodać wymieszane z proszkiem do pieczenia i przyprawami korzennymi przesiane mąki pszenną i ziemniaczaną. Dokładnie połączyć składniki. Masę rozsmarować na blasze wyłożonej pergaminem. Na wierzch ułożyć śliwki, skórką do ciasta.

Przygotowanie kruszonki: wymieszać masło z cukrem zwykłym i waniliowym, dodać mąkę, całość delikatnie wyrobić. Dodać płatki migdałowe i całość wysypać na śliwki.

Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec 35-40 minut albo do momentu, kiedy patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy.

Proporcje są na blachę 40 na 60 jeśli mamy mniejszą to trzeba proporcjonalnie zmniejszyć ilość składników

red.

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe