Krucha szarlotka, przepis Marii Surmacz z Józefowa

  • 15.10.2017, 11:13
  • red.
Krucha szarlotka, przepis Marii Surmacz z Józefowa pixabay.com
Przepis nadesłany na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia i Delecty.

Składniki: 80 dag kwaśnych jabłek, 25 dag mąki krupczatki, 25 dag mąki tortowej, 25 dag masła, 12 dag cukru, 2 żółtka, 2 łyżki jogurtu greckiego, 2 łyżki cukru waniliowego, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, cukier puder do oprószenia, masło, bułka tarta do formy.

 

Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, drobno pokroić, wymieszać z cukrem waniliowym, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem, masłem i jogurtem, dodać przesianą mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Zwinąć je w kulkę, odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Ciasto wyjąć 2/3 rozwałkować, rozłożyć w tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Na cieście wyłożyć jabłka. Na wierzchu rozsypać utartą na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta. Szarlotkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do około 175 stopni na około 55-65 minut. Gdy wierzch się zrumieni, wyłączyć piekarnik, ciasto zostawić do wystudzenia. Na koniec obficie oprószyć cukrem pudrem.

red.

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe