Składniki:
Ciasto;
2 szklanki maki
3/4 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
4 żółtka
1 łyżka śmietany
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
szczypta soli
Nadzienie:
1 1/2 kg jabłek
1 szklanki cukru
3 szklanki wody
2 budynie waniliowe ( u mnie cytrynowe)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Kokosowy wierzch:
4 białka
3/4 szklanki cukru
100 g wiórek kokosowych
szczypta soli
Blacha 36x24 wyłożona papierem do pieczenia
Sposób przygotowania:
1. Margarynę rozetrzeć w dłoniach z mąką. Dodać pozostałe składniki i
zagnieść ciasto. Dłonią wylepić spód blachy.
2. Wodę z cukrem zagotować. Jabłka obrać, pokroić na ósemki, włożyć do
gotującego się syropu i blanszować 3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową i
ostudzić.
3. Proszek budyniowy wsypać do szklanki, dodać mąkę ziemniaczaną i
zimną wodę do niepełnej szklanki, wymieszać i wlać do syropu po jabłkach.
4. Mieszając, ugotować budyń.
5. Jabłka wyłożyć na ciasto.
6. Powierzchnię jabłek pokryć budyniem.
7. Białka z solą ubić, powoli dodawać cukier i ubijać aż białka będą
lśniące i sztywne. Wsypać wiórki i wymieszać.
8. Pianę wyłożyć na budyń.
9. Ciasto wstawić do piekarnika z temp.180*C na 45 - 50 minut.
Napisz komentarz
Komentarze