Majówka z grillem. Coś do dania głównego

  • 30.04.2022, 16:00
  • News4Media
Majówka z grillem. Coś do dania głównego iStock
Sałatki, sosy, pasty. Mięso i warzywa z grilla to jedno, ale często wymagają dodatków. Jak je przygotować?

Prawdziwa uczta grillowa nie ogranicza się do dania głównego, bo znakomitym jego uzupełnieniem są sałatki i sosy. Te pierwsze często same mogą „zagrać pierwszoplanową rolę”.

Sos czosnkowy

Składniki:

2 ząbki czosnku,

pół szklanki jogurtu naturalnego,

4 łyżki majonezu,

Sól i pieprz.

Wykonanie:

Trzeba pamiętać, że zwiększając lub zmniejszając ilość czosnku, można sporządzić sos łagodny lub ostrzejszy. 2 ząbki to ilość pozwalająca na przygotowanie średniego sosu.

Czosnek się zgniata, ściera lub przeciska przez praskę. Dodaje się go do jogurtu i miesza. Całość należy odstawić na 15 minut, żeby następnie dodać majonez. Sos należy doprawić sola i pieprzem.

Sos BBQ

Składniki:

0,5 kg pomidorów,

oliwa z oliwek,

pół cebuli,

2 ząbki czosnku,

1/4 szklanki octu winnego,

3-4 łyżki cukru,

3 łyżki sosu sojowego,

szczypta wędzonej papryki, cynamonu, imbiru, chilli.

Wykonanie:

Obrane i pokrojone pomidory należy zmiksować w blenderze. Posiekaną cebulę z czosnkiem trzeba podsmażyć na oliwie. Miesza się to z pomidorami w garnku i dodaje sos sojowy oraz ocet winny. Miksturę gotuje się, aż zgęstnieje, a następnie dodaje się cukier i gotuje około 15 minut. Na koniec dodaje się pozostałe przyprawy do smaku i gotuje ok. 5 minut.

Sałatka z granatem

Składniki:

oliwa z oliwek,

orzechy włoskie,

pomidory,

ogórek,

rzodkiewka,

owoc granatu,

sól i pieprz.

Wykonanie:

Orzechy sieka się na drobno i miesza oliwą. Pomidory kroi się w ćwiartki, a ogórki i rzodkiewkę w plasterki. Całość miesza się i przyprawia, a na koniec posypuje owocami granatu.

Zielona sałatka

Składniki:

czosnek,

oliwki,

szpinak,

oliwa z oliwek,

oregano,

sól i pieprz.

Wykonanie:

Posiekany czosnek trzeba wymieszać z oliwą. Tym sosem polewa się przekrojone na pół oliwki i porwany na mniejsze części szpinak. Doprawia się solą i pieprzem oraz dodaje oregano. Sałatka pasuje do grillowanego pieczywa.

News4Media

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe