Ciasto orzechowe z kremem, przepis Teresy Skotnickiej z Gozdowa

  • 06.04.2017, 09:59
  • red.
Ciasto orzechowe z kremem, przepis Teresy Skotnickiej z Gozdowa Teresa Skotnicka
Przepis nadesłany na wielkanocny konkurs kulinarny z Kroniką Tygodnia i marką Delecta.

Kruche ciasto z winnym dżemem, dużą ilością orzechów i budyniowym
kremem. Proste i smaczne.

Ciasto białe:
500 g mąki
100 g cukru pudru
1 cukier waniliowy Delecta
200 g margaryny
1 jajko
3 łyżki śmietany 18%
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto ciemne:
300 g mąki
150 g margaryny
100 g cukru pudru
1 cukier waniliowy Delecta
2 żółtka
1 łyżka śmietany
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

350 g orzechów włoskich
ok.300g kwaśnego dżemu (u mnie śliwkowy z czekoladą i orzechami laskowymi)

Krem:
500 ml mleka
1 budyń waniliowy z dodatkiem wanilii
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
4 czubate łyżki cukru
250 g masła
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka ekstraktu wanilii

Forma: 24 X 36 wyłożona papierem do pieczenia
Sposób przygotowania:
1.    Ciasto białe: Jajko utrzeć z cukrami. Dodać miękką margarynę i
dalej ucierać. Dodać śmietanę i proszek do pieczenia. Krótko zmiksować i
dodać mąkę. Mikser włączyć na najmniejsze obroty i ucierać aż zrobią się
grudki. Ciasto wyłożyć na stolnicę i zagnieść. Podzielić na trzy części.
2.    Ciasto ciemne: Ciasto ciemne przygotować tak jak ciasto białe.
Kakao dodać razem z proszkiem do pieczenia i śmietaną. Podzielić na trzy
i na 30 minut włożyć do zamrażarki.
3.    Ciasto jasne rozwałkować na wielkość formy, posmarować 1/3 ilości
dżemu i posypać 1/3 grubo posiekanych orzechów. Jedno ciasto ciemne
zetrzeć na tarce jarzynowej i rozsypać na orzechy. Piec 18 - 20 minut w
temperaturze 200 stopni.Pozostałe dwa ciasta przygotować w ten sam sposób.
4.    Krem: Z mleka cukru i budyniu z mąką ziemniaczaną ugotować budyń.
Masło utrzeć i partiami dodać zimny budyń. Na koniec dodać ekstrakt
wanilii i sok z cytryny do smaku.
5.    Na pierwszy placek wyłożyć połowę kremu, na krem drugi placek i
reszta kremu a następnie położyć trzeci placek i lekko docisnąć. Odłożyć
do schłodzenia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem, chociaż nie
jest to konieczne.

red.

Zdjęcia (1)

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe