Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 8 maja 2024 13:37
Reklama Baner A1 BUDBRAM
Reklama

Sernik cytrynowy z żurawiną, przepis Katarzyny Janeczko z Zamościa

Przepis nadesłany na wielkanocny, kulinarny konkurs Kroniki Tygodnia i marki Delecta
Sernik cytrynowy z żurawiną, przepis Katarzyny Janeczko z Zamościa

Autor: Katarzyna Janeczko

SKŁADNIKI

1 kg sera twarogowego 3 krotnie mielonego (ja użyłam z wiaderka)
5 jajek
1 szklanka cukru 
125 g margaryny
1 budyń cytrynowy (proszek)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru waniliowego Delecta
1 łyżka soku z cytryny
aromat cytrynowy (kilka kropelek) Delecta
150-200 g suszonej żurawiny

150-200 g kakaowych herbatników
4-5 łyżek stopionego masła lub margaryny 

Dodatkowo:
cukier puder
buła tarta

 

WYKONANIE:

1/ Herbatniki pokruszyć na pył, dodać wystudzoną margarynę i wymieszać. Dno tortownicy 26cm, wyścielić papierem do pieczenia i wylepić herbatnikami, uklepać. Boki tortownicy nasmarować margaryną i obsypać bułką tartą.

 

2/ Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch, stopniowo dodawać wystudzoną margarynę, ser, budyń, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i aromat. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Na koniec do masy serowej dodać żurawinę i pianę, dokładnie ale delikatnie wymieszać. Przelać do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni (bez termoobiegu) a po 10 minutach zmniejszyć temperaturę na 160 stopni. Piec ok godziny na złoty kolor. 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner reklamowy Greinplast Zamość
ReklamaBnaer reklamowy firmy Kronika Tygodnia
ReklamaBaner reklamowy b - dodatek
ReklamaBaner B1
Reklama
Reklama
Reklama