Polski chleb jest najlepszy

  • 16.10.2021, 06:00
  • Wioletta Dudek-Ruszel
Polski chleb jest najlepszy
16 października świętujemy Światowy Dzień Chleba.

Pierwsi Słowianie swój chlebek wypiekali na rozgrzanych kamieniach. Dzisiaj coś przypominającego ich okrągły placek znamy jako podpłomyk. Nic jednak nie smakuje tak dobrze, jak ciepły chleb z chrupiącą skórką.

Przepis na podpłomyk nie zmienił się przez wieki i nadal jest prosty. Wystarczą mąka pszenna, woda i sól. Można dodać ziół np. czarnuszki lub kminku. Wypiek chleba jest procesem bardziej skomplikowanym. Wiadomo, że w średniowieczu wypiekano już żytni ciemny chleb (rżany) oraz białe rogale i obwarzanki. Na co dzień na stołach pojawiał się chleb z mieszanych składników: różnych mąk, najczęściej pszennej, mąki z grochu, otrębów, surowych ziemniaków i jeszcze kilku takich składników, których dzisiaj byśmy tam nie dodali.

Każdy kraj ma własną odmianę chleba. W Chinach mają Man-Tou, kluski z ciasta drożdżowego gotowane na parze. W krajach Bliskiego Wschodu i Afryki chleb w postaci pieczonego na rozgrzanym piecu placka. We Francji - bagietki, w Wielkiej Brytanii- chleb tostowy, a na Wschodzie Europy ciemny chleb z mąki pełnoziarnistej, na zakwasie.

My, Polacy, mamy swój ulubiony chleb i zdaniem wielu obywateli świata jest on bezkonkurencyjny. A już ten upieczony w piecu domowym z tradycyjnego przepisu, z mąki z naszych zbóż, własnoręcznie zagnieciony, to czysta poezja.

Każdy może spróbować upiec chleb w domu (nawet w piekarniku kuchenki gazowej). Przepisów jest mnóstwo, można je znaleźć chociażby w Internecie. Mąkę można kupić np. w zamojskich zakładach zbożowych w Zamościu. To produkt najwyższej jakości, ze zbóż od okolicznych rolników. A jeśli ktoś jest bardziej leniwy albo już próbował swoich sił w domowej piekarni, ale jest niezbyt zadowolony z efektu, to trudno. Na szczęście jest wiele piekarni, które mają sprawdzone sposoby na wypiekanie chleba. tradycyjne receptury i rękę do chleba, która nigdy nie zawodzi. My polecamy wszystkie wypieki Piekarni ARS Antoniego Skrzypy i PSS Społem w Zamościu. Poza chlebem mają one bułki, bułeczki, ciastka, ciasteczka. Równie pyszne, do kawy, do mleka, do herbaty.

Wioletta Dudek-Ruszel

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (1)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
turbo dzidek
turbo dzidek 16.10.2021, 09:18
Zobaczcie tak wygląda chleb, za parę miesięcy stanie się dobrem luksusowym.

Pozostałe