Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 26 kwietnia 2024 09:47
Reklama

Sztuka wypiekania chleba

Pierwsi Słowianie swój chlebek wypiekali na rozgrzanych kamieniach. Dzisiaj coś przypominającego ich okrągły placek znamy jako podpłomyk.
Sztuka wypiekania chleba

Autor: Fot. pixabay.com

Przepis na podpłomyk nie zmienił się przez wieki i nadal jest prosty. Wystarczą mąka pszenna, woda i sól. Można dodać ziół np. czarnuszki lub kminku. Wypiek chleba jest procesem bardziej skomplikowanym. Wiadomo, że w średniowieczu wypiekano już żytni ciemny chleb (rżany) oraz białe rogale i obwarzanki. Na co dzień na stołach pojawiał się chleb z mieszanych składników: różnych mąk, najczęściej pszennej, mąki z grochu, otrębów, surowych ziemniaków i jeszcze kilku takich składników, których dzisiaj byśmy tam nie dodali.

Każdy kraj ma własną odmianę chleba. W Chinach mają Man-Tou, kluski z ciasta drożdżowego gotowane na parze. W krajach Bliskiego Wschodu i Afryki chleb w postaci pieczonego na rozgrzanym piecu placka. We Francji - bagietki, w Wielkiej Brytanii-  chleb tostowy, a na Wschodzie Europy ciemny chleb z mąki pełnoziarnistej, na zakwasie. My, Polacy, mamy swój ulubiony chleb i zdaniem wielu obywateli świata jest on bezkonkurencyjny. A już ten upieczony w piecu domowym z tradycyjnego przepisu, z mąki z naszych zbóż, własnoręcznie zagnieciony, to czysta poezja.

 – Jak byłam mała, to pamiętam jak tata mełł pszenicę i z tej mąki potem mama piekła chleb, robiła pierogi, kluski. Moje dzieci, gdy kiedyś upiekłam taki chleb w piecu, nazwały go brudnym chlebem i nie chciały go jeść. Ja osobiście lubię jednak ten chleb ciemniejszy, z ziarnami, taki, jaki kiedyś był w domu – mówi Halina Szczerbińska, seniorka z Telatyna.

Pani Halina Szczerbińska oraz jej koleżanki i koledzy z gminy niedawno brali udział w bardzo ciekawych warsztatach kulinarnych. Pod okiem profesjonalistów, właścicieli restauracji Koncertowa z Lublina, piekli m.in. chleb gryczany bezglutenowy w liściach chrzanu. Kto ma ochotę taki upiec w domu, podajemy sprawdzony przez nich przepis:

Spód i boki posmarowanej tłuszczem blaszki wyłożyć liśćmi chrzanu. Wymieszać 500 g mąki gryczanej, 125 ml mąki jaglanej, 125 ml mąki ziemniaczanej, 2 łyżki chia lub siemienia lnianego. 625 ml wody rozmieszać z 15 dkg drożdży, 2 ł. cukru, 1 ł. soli. Potem połączyć mokre i suche składniki i całą masę wyłożyć do blaszki. Wygładzić mokrą dłonią i oprószyć mąką. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 40 minut. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 50 minut.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Maria 18.10.2020 12:04
Spróbuję upiec wg tego przepisu .Dziękuję z góry

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner reklamowy Kronika Tygodnia
ReklamaBnaer reklamowy firmy Kronika Tygodnia
ReklamaBaner reklamowy b - dodatek
ReklamaBaner B1 firmy Replika
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: NowaTreść komentarza: 10 lat za kradzież kwiatów a 8 lat za zabicie 3 osobowej rodziny na autostradzie A1! Polskie prawo jest chore!!!!!!!!!!Data dodania komentarza: 26.04.2024, 07:57Źródło komentarza: Zamość: Kolejna kradzież z kwiatomatu. 33-latka czeka karaAutor komentarza: KierowcaTreść komentarza: Agregaty działają im przeszkadza bo chłodna stoi. Ale świeży owoc lub warzywko ewentualnie świeże mięso to wie gdzie pójść i lubi zjeśćData dodania komentarza: 25.04.2024, 23:57Źródło komentarza: Mieszkańcy: W tym chaosie nie da się żyć! Boimy się o swoje bezpieczeństwoAutor komentarza: MecenasTreść komentarza: PO to zwijanie Polski!Oni juz byli przed tem robili podobnie!Data dodania komentarza: 25.04.2024, 21:35Źródło komentarza: "Nie" dla likwidacji! Znowu stają w obronie poczty w DołhobyczowieAutor komentarza: nierealneTreść komentarza: kolejka elektroniczna jest nierealna, i tak wiekszosc tirów teraz jedzie bez kolejki, adr, psujące sie czy tzw. pomoc humanitarna i pewnie jeszcze jakies inne wyjątkiData dodania komentarza: 25.04.2024, 21:14Źródło komentarza: Mieszkańcy: W tym chaosie nie da się żyć! Boimy się o swoje bezpieczeństwoAutor komentarza: PRAWNIKTreść komentarza: UKARAĆ I ODWOŁAC WÓJTA W REFERENDUM NATYCHMIASTData dodania komentarza: 25.04.2024, 18:04Źródło komentarza: Przed domem wójta wylali gnojowicę i podpalili oponyAutor komentarza: XYZTreść komentarza: Nie może bo budżet uchwalony musi zgodnie z nim działać inaczej RIO zaopiniuje negatywnie. Lwowskiej też nie wstrzymaData dodania komentarza: 25.04.2024, 12:12Źródło komentarza: Zamość: Na Karolówce przebudowanych zostanie kilka dróg
Reklama
Reklama