Składniki
Składniki na żółte ciasto:
2 szt jajka
2 łyżki oleju
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 płaskie łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki serka feta kanapkowy
Składniki na zielone ciasto:
2 szt jajka
2 łyżki oleju
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 płaskie łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki szpinaku zblendowanego
szczypta soli
Składniki na pomarańczowe ciasto:
2 szt jajka
2 łyżki oleju
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 płaskie łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki Ajvaru
szczypta soli
Składniki nadzienia:
300g-400 g serka śmietanowego typu ostrowia
200g- 250g szynki
Sposób przygotowania przepisu:
Każdy kolor ciasta robimy osobno.
Ciasto żółte: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka wymieszać z serkiem feta,olejem, śmietaną,mąką,proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Ciasto zielone: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka wymieszać ze szpinakiem ( odsączonym na sitku),olejem,śmietaną,mąką, proszkiem do pieczenia,solą. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Ciasto pomarańczowe: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka wymieszać z ajvarem, olejem ,śmietaną ,mąką ,proszkiem do pieczenia,solą. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy kolor ciasta dać do osobnego woreczka foliowego, związać,zrobić otwór i wyciskać na blachę paski ciasta jeden kolor obok drugiego
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 15 - 20 minut. Jeszcze ciepłą roladę przełożyć na wilgotną ściereczkę (ułatwi to zwijanie rolady) papierem do góry, zdjąć papier do pieczenia i zwinąć razem ze ściereczką w roladę. Jak ciasto wystygnie posmarować połową serka,wyłożyć szynką i posmarować drugą połową serka
Zwinąć w roladę.
Zawinąć szczelnie w folię do żywności lub pergamin i odstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc
Napisz komentarz
Komentarze