Karkówka na ostro, przepis Zdzisławy Karwańskiej z Pienian

  • 28.05.2018, 04:53
  • red.
Karkówka na ostro, przepis Zdzisławy Karwańskiej z Pienian Fot. pixabay.com
Podaję bardzo prosty, szybki przepis na karkówkę. Jest bardzo smaczna i rozpływa się w ustach. Przepis jest uniwersalny. Przyprawę można przygotować jednego dnia, a drugiego podgrzać. Jest jeszcze smaczniejsza - napisała pani Zdzisława, wysyłając swój przepis na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita i Hellena.

Składniki: 1 kilogram karkówki, 2-3 cebule.

Sos (wszystkie składniki dokładnie wymieszać): 1 szklanka ketchupu pikantnego, 1/2 szklanki wody, 1/2 łyżki octu, 1 łyżka słodkiej papryki, szczypta ostrej papryki, 3 łyżki musztardy, sól, pieprz.

Karkówkę kroimy na plastry grubości ok. 1 centymetra. Nie rozbijamy, posypujemy przyprawą do karkówki i lekko obsmażamy z obu stron. Układamy w brytfannie. Na karkówkę kładziemy cebulę pokrojoną w półksiężyce, surową. Można też dorzucić kilka pieczarek. To wszystko zalewamy sosem i dusimy w piekarniku ok. 1 godziny. 

red.
Podziel się:
Oceń:
  • TAGI:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe