1/2 kg mąki
25 dkg marg.
1 szkl.cukru / niepełna /
2 jaja
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
2 budynie śmietankowe
1 1/2 kg jabłek
cukier puder do posypania
Zagnieść ciasto,marg, posiekać nożem.
Podzielić na 2 części i schłodzić min.15 min w lodówce.
Pół ciasta rozwałkować,ulozyć na blache.
Poukładać jabłka pokrojone na ósemki.
Na jabłka dajemy ugotowany budyń śmietankowy wz 3 szkl.mleka i 4 łyżek cukru i goracy budyń wylewamy na jabłka
Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć, można ciasto zetrzeć na tarce,ale trzeba wcześniej schłodzić w zamrażarce.
Piec 45 min, temp. 180 C*
Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem

![Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA] Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-zamosc-posiedzenie-zarzadu-zwiazku-kombatantow-rp-i-bylych-wiezniow-politycznych-zdjecia-1764851715-11.jpg)
![W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA] W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-w-zamosciu-na-swieta-jak-w-disneylandzie-zdjecia-1764847581-4.jpg)
![Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA] Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-warsztaty-makramy-w-jezierni-zdjecia-1764837659-26.jpg)


















Napisz komentarz
Komentarze