Składniki: 6 piersi z kurczaka, 4 duże cebule, olej do smażenia (ok. pół szklanki), 3 opakowania śmietany 12 % (330 ml), 3 opakowania śmietany 18 % (330 ml), czosnek, 11 łyżek majonezu, 5 woreczków ryżu. Przyprawy: pieprz cayenne, sól, pieprz czarny, ostra papryka.
Wykonanie: Piersi kroimy w kostkę i solimy, na patelni rozgrzewamy olej, smażymy pierś. Po 15 minutach dodajemy szczyptę pieprzu czarnego i cayenne. W tym czasie cebulę kroimy w kostkę i dorzucamy do piersi. Podsmażamy na małym ogniu, dodajemy szczyptę papryki. Po 20 minutach mamy ugotowany ryż.
Podsmażanie mięsa trwa jeszcze 40-50 minut.
Teraz sos: śmietany przelewamy do pojemnika, czosnek wyciskamy przez praskę i dodajemy do śmietany, dodajemy majonez i sól, intensywnie mieszamy, podgrzewamy i gotowe.
Sos można zrobić dzień wcześniej i wstawić do lodówki. Wtedy jest naprawdę mocny i intensywny.

![Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA] Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-zamosc-posiedzenie-zarzadu-zwiazku-kombatantow-rp-i-bylych-wiezniow-politycznych-zdjecia-1764851715-11.jpg)
![W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA] W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-w-zamosciu-na-swieta-jak-w-disneylandzie-zdjecia-1764847581-4.jpg)
![Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA] Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-warsztaty-makramy-w-jezierni-zdjecia-1764837659-26.jpg)


















Napisz komentarz
Komentarze