mięso wieprzowe ok 2 kg
wątróbka wieprzowa ok 600 g
mieso drobiowe ok 1 kg u mnie to mięso z kaczki
podroby wieprzowe
ok 5 łyżek kaszy mannej
gałka muszkatałowa
sól pieprz
Umyte i osuszone mięsko gotujemy ok. 4 godzin na wolnym ogniu. Po ugotowaniu studzimy, przepuszczamy przez maszynkę. U mnie to 4 razy: 2 razy na sitku rzadkim oraz dwa na gęstym. Do powstałej masy dodajemy żółtka i kaszę manną namoczoną z odrobiną mleka. Doprawiamy do smaku.
Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dolewamy odrobinę wywaru. Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Pasztet pieczemy w foremkach ok. 45 min w temp. 170 stopni albo parzymy ok. 40 min w jelitach.
Po czasie upieczenia studzimy.
Gdy pasztet parzymy, to po czasie parzenia wyciągamy i hartujemy go zimną wodą. Najlepszy jest na drugi dzień po całkowitym ostygnięciu.

![Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA] Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-zamosc-posiedzenie-zarzadu-zwiazku-kombatantow-rp-i-bylych-wiezniow-politycznych-zdjecia-1764851715-11.jpg)
![W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA] W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-w-zamosciu-na-swieta-jak-w-disneylandzie-zdjecia-1764847581-4.jpg)
![Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA] Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-warsztaty-makramy-w-jezierni-zdjecia-1764837659-26.jpg)


















Napisz komentarz
Komentarze