Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 5 grudnia 2025 06:33
Reklama
Reklama

Wielkanocne przysmaki, przepisy Joanny Grzybowskiej z Łodzi

Na Wielkanoc najchętniej przygotowuję różne wypieki - zarówno te na słodko jak i na słono. Święta to czas dla rodziny, domu, przyjaciół... i kulinarnych zapachów :) Przesyłam 4 przepisy, których nie może zabraknąć na moim wielkanocnym stole – napisała pani Joanna, autorka bloga Kameleon Kulinarny, zgłaszając się do naszego konkursu.
Wielkanocne przysmaki, przepisy Joanny Grzybowskiej z Łodzi

Autor: Fot. Kameleon Kulinarny

CYTRUSOWA, WILGOTNA BABKA Z RICOTTĄ

Już sam kształt babki jest uroczy.. po za tym to dość proste do wykonania ciasto, 
wystarczy mieć tylko odpowiednią foremkę :). 
W smaku babki są zazwyczaj cytrusowe, z bakaliami (rodzynki, kandyzowana skórka z pomarańczy, daktyle), 
lub po prostu piaskowe. To bardzo lekkie, delikatne ciasto, idealne na deser do filiżanki herbaty. 
Moja wersja z cytrusową nutą, z dodatkiem ricotty dzięki czemu nie jest sucha,  
wydaje mi się ciekawym pomysłem na coś słodkiego ale nieprzesłodzonego 

SKŁADNIKI na 1 babkę 

Składniki na niepełną foremkę 1,3 L, 23 cm średnicy na górze.
Na dużą foremkę o pojemności 2 L – podwajamy składniki.

100 gram masła
100 gram cukru (1/2 szklanki)
15 gram cukru waniliowego
100 gram ricotty
2 duże jajka lub 3 malutkie
90 gram mąki pszennej (1/2 szklanki)
45 gram mąki ziemniaczanej (1/4 szklanki)
łyżeczka proszku do pieczenia
50 gram kandyzowanej skórki z pomarańczy

POLEWA

40 gram cukru pudru
sok z cytryny

 

WYKONANIE:

1. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą pianę. Jeśli masło będzie zimne – też się uda, ale będzie ciężej. Dodajemy ricottę i miksujemy dalej.

2. Cały czas miksując wbijamy stopniowo całe jajka – wpijamy jedno i miksujemy, drugie i miksujemy i ewentualnie trzecie i miksujemy.

3. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dosypujemy do masy i miksujemy.

4. Dodajemy kandyzowaną skórkę z pomarańczy i mieszamy łyżką. Jeśli skórka jest bardzo sucha – zalewamy 
ją gorącą wodą i zostawiamy na kilka minut. Wodę możemy później wykorzystać do zrobienia lukru.

5. Ciasto wylewamy do natłuszczonej, obsypanej kaszą manną foremki na babkę.

6. Pieczemy w 160’C z włączonym termoobiegiem przez 30 minut (przy podwójnej porcji odpowiednio dłużej 45-55 minut). 
Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

7. Wystudzoną babkę polewamy lukrem. Aby go przygotować cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny 
do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru, którym da się udekorować ciasto (z ok. 1/4 cytryny). 
Babkę możemy również polać białą czekoladą.

Smacznego 

DROŻDŻOWA BABKA SZPINAKOWA

Wiosna to czas kiedy wszystko za oknem rodzi się do życia.. 
Wiosna to zieleń, a zielone święta to Święta Wielkanocy  
Wiosenna, świąteczna,  zdrowa, przyprawiona, marmurkowa, wyrośnięta babka 
ze szpinakiem połączonym z serami i czosnkiem. 
Można ją zjeść na ciepło – krojąc lub rwąc kawałki lub na zimno – z masłem 
lub może służyć jako pieczywo do świątecznego śniadania i faszerowanych jajek. 

 

SKŁADNIKI NA BABKĘ SZPINAKOWĄ (mała foremka do ok. 1,3 l ):

CIASTO DROŻDŻOWE 

ZACZYN:

125 ml mleka
1/5 paczki drożdży
szczypta cukru

CIASTO:

250-300 gram mąki pszennej
1 jajko
25 gram masła
1/2 łyżeczka soli
duża szczypta gałki muszkatołowej

SZPINAKOWA PASTA:

200-250 gram mrożonego szpinaku
100 – 130 gram serów (camembert, roquefort, mozarella, żółty)
2-3 ząbki czosnku
1/2 -1 łyżeczki soli – do smaku i zależnie od słoności serów
1/4 łyżeczki pieprzu

tłuszcz i mąka do posmarowania i posypania foremki

 

WYKONANIE:

1. CIASTO. Przygotowujemy zaczyn drożdżowy - do ciepłego mleka wsypujemy mąkę, 
rozkruszamy drożdże, posupujemy odrobiną cukru (pożywka dla drożdży).

2. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy zaczyn, zaczynamy mieszać. 
Dodajemy również sól, gałkę muszkatołową, wbijamy jajko, roztopione masło (masło można zamienić na oliwę – 25-30 ml) 
i ugniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie – dosypujemy troszkę mąki. 
Ciasto musi być dobrze wyrobione – możemy je wygniatać na stolnicy, w misce, podrzucać w powietrzu.. 
Najważniejsze, aby było elastyczne i delikatne.

3. Odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia.

4. SZPINAKOWA PASTA. Zamrożony szpinak umieszczamy w garnku, dolewamy troszkę wody, rozmrażamy podczas gotowania. 
Od momentu rozmrożenia gotujemy ok. 10 minut  (mniej więcej do momentu wyparowania wody). 
Dodajemy pokruszone sery, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz. Czekamy aż sery się rozpuszczą. 
Zdejmujemy z ognia. Blendujemy na jednolitą masę.

5. Wyrośnięte ciasto mieszamy z pastą szpinakową, najlepiej zrobić to z misce. 
Nie mieszamy do jednolitego połączenia, co zresztą jest trudne przy wyrośniętym cieście drożdżowym, 
dzięki temu uzyskamy marmurek. Ciasto będzie dość rzadkie, lejące się.

6. Wkładamy do foremki na babkę, natłuszczoną, wysypaną kaszą manną.

7. Pieczemy w temperaturze 180’C przez ok. 40 minut.

 

CIASTO MAKOWE Z BIAŁEK

Jest to ciasto lekkie, dość suche, słodkie, najlepiej smakuje polane białą czekoladą. 
No i bardzo proste i szybkie.

Białka możemy „zbierać” (jeśli robimy tarty, faworki lub inne pyszności, 
w których wykorzystujemy same żółta) przez kilka dni, przechowując w szczelnie zamkniętym słoiczku. 

SKŁADNIKI na 1 keksówkę (10 x 32 x 5 cm)- wielkość najlepiej uzależnić od tego ile mamy białek czyli 
do ilości białka dobierać resztę składników, proporcje są banalnie proste niemalże 1 do 1

1 szklanka / filiżanka (u mnie słoiczek 200 ml) białka – niestety nie zważyłam przed ubijaniem
szczypta soli
1 szklanka / filiżanka (u mnie słoiczek 200 ml) cukru pudru – 100 gram
1 szklanka / filiżanka (u mnie słoiczek 200 ml) maku – 100 gram
1 szklanka / filiżanka (u mnie słoiczek 200 ml) mąki pszennej – 100 gram
100 gram masła
łyżeczka proszku do pieczenia

POLEWA:

tabliczka białej czekolady – 100 gram

 

WYKONANIE:

1. Roztapiany masło, odstawiamy do wystygnięcia.

2. Blaszkę natłuszczamy, wysypujemy bułką tartą.

3. Białka, najlepiej o pokojowej temperaturze (wtedy piany wychodzi więcej niż przy zimnych białkach) umieszczamy w misce miksera. 
Miska musi być idealnie sucha. Dodajemy szczyptę soli, aby piana łatwiej się ubijała, sól jest później oczywiście niewyczuwalna z cieście. 
Miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania bardzo sztywnej piany.

4. Następnie stopniowo, łyżeczka po łyżeczce dodajemy cukier puder, cały czas miksując na najwyższych obrotach.

5. Kiedy piana jest już sztywna, szklista, dodajemy mąkę, mak i proszek do pieczenia i łyżką delikatnie i powoli mieszamy.

6. Na koniec polewamy rozpuszczone i ostudzone masło, mieszamy. Przelewamy do keksówki lub innej foremki do pieczenia (zależnie ile mamy ciasta).

7. Pieczemy w piecu rozgrzanym do 140-150’C, z włączonym termoobiegiem przez 50 minut. 
Czas może być uzależniony od wielkości masy / foremki. Ciasto sprawdzamy za pomocą patyczka.

8. Ostudzone ciasto polewamy czekoladą, najlepiej temperowaną – 2/3 objętości czekolady rozpuszczamy nad kąpielą wodną, 
pozostałą część dodajemy po zdjęciu znad kąpieli wodnej. Reszta czekolady rozpuści się podczas mieszania.

 

PASZTET Z BIAŁEJ FASOLI, ZE ŚLIWKĄ, ORZECHAMI

Pamiętajmy – aby fasola była lekkostrawna – moczymy od 6 do 12 godzin, powoli gotujemy, dodajemy majeranek. 

 

SKŁADNIKI na 1 pasztet na małą, kwadratową foremkę (16 x 16 x 3 cm)

450 gram ugotowanej białej fasoli
Z 0,5 suchej wyszło mi 1450 gram, czyli wystarczy ugotować ok. 150 gram suchej fasoli – choć warto przygotować od razu więcej*
1 średnie jabłko – po obraniu i starciu ok. 80 gram
1 i 1/2 średniej cebulki
olej roślinny / oliwa rafinowana
1-1 i 1/2 łyżeczka soli
1/4-1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka majeranku
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
50 gram orzechów laskowych + ewentualnie do posypania wierzchu
15 małych suszonych śliwek (50-60 gram)
tłuszcz + kasza manna do wysmarowania i posypania blaszki

WYKONANIE:

1. Fasolę zalewamy chłodną wodą i zostawiamy do namoczenia – minimum 6 godzin, nie więcej niż 12. 
Po tym czasie wodę wylewamy, zalewamy świeżą i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem do miękkości. 
Zależnie od wielkości fasoli – 1 – 1,5 godziny. Nie solimy fasoli przed lub podczas gotowania.

2. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, jabłko obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. 
Cebulę i jabłko smażymy na oleju do lekkiego zrumienienia.

3. W misce malaksera umieszczamy ugotowaną fasolę, podsmażoną cebulkę z jabłkiem (zlewamy nieodsączone, z małą ilością tłuszczu).

4. Orzechy laskowe mielimy w młynku na grubość kaszy manny / gruboziarnistej mąki, dodajemy do masy. 
Jest to nasz zagęszczacz zamiast bułki tartej lub kaszy manny.

5. Dodajemy przyprawy – sól, pieprz, majeranek, gałkę muszkatołową, mieszamy. Smakujemy, ewentualnie doprawiamy.

6. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem, obsypanej kaszą manną (lub bułką tartą) foremki.

7. Suszone śliwki zalewamy gorącą wodą i zostawiamy kilka minut do napęcznienia. Odsączamy, wciskamy w pasztet.

8. Górę możemy posypać orzechami, pestkami dyni, makiem, czarnuszką lub innymi nasionami, które lubimy.

9. Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 180’C przez ok 45 minut (termoobieg). 
Wyjmujemy z foremki dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Smacznego 

 



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

ReklamaBaner reklamowy - orange
Reklama
Reklama
Pożyczka pod zastaw nieruchomości na 10 lat Cena: Do negocjacjiKoniec z brakiem pieniędzy! Nasza pożyczka hipoteczna dla firm i rolników to innowacyjne rozwiązanie, które gwarantuje sukces każdemu przedsiębiorcy. Oszczędzisz wiele energii, czasu i osiągniesz, to o czym wszyscy marzą – realizację potrzeb Twojej firmy i niezależność finansową. Wystarczy, że rozpoczniesz z nami współpracę. Już dzisiaj dołącz do firm i gospodarstw rolnych, które zrealizowały swoje marzenia. Sprawdź teraz! Czynniki wyróżniające naszą ofertę: 1. zabezpieczenie tylko na hipotece (wpis w dziale IV księgi wieczystej, tak jak w banku) 2. najniższy koszt umowy od 28% rocznie 3. najszybszy czas realizacji i wypłaty 4. pomoc w przygotowaniu dokumentów na każdym etapie współpracy 5. elastyczność oferty w zakresie warunków spłaty 6. jasne warunki umowy bez „gwiazdek i drobnego druku” 7. żadnych ukrytych kosztów 8. szeroki przedział kwotowy ( od 50.000 zł do 2.000.000 zł) Dodatkowe korzyści dla Państwa wynikające z podjętej współpracy: 1. Specjalizujemy się w procesach restrukturyzacji i oddłużaniu nieruchomości 2. Na życzenie klienta dokonujemy szybkiego zakupu nieruchomości 3. Na życzenie klienta pokryjemy koszt umowy notarialnej 4. Nie weryfikujemy Państwa baz w BIK, BIG, KRD, ERIF i innych 5. Akceptujemy/spłacamy zajęcia komornicze, hipoteki i prywatne zobowiązania 6. Wszyscy nasi klienci otrzymują bezpłatne konsultacje i pomoc prawną 7. Każdego klienta traktujemy indywidualnie i z należytą starannością Nasze pożyczki hipoteczne oferujemy pod następujące zabezpieczenia: Grunty rolne, grunty komercyjne, działki deweloperskie, działki budowlane, lokale mieszkalne, domy mieszkalne, kamienice mieszkalne, biurowce, obiekty magazynowe, obiekty sportowe, obiekty uzdrowiskowe, hotele, motele, pensjonaty, ośrodki wypoczynkowe, zakłady usługowe oraz zakłady produkcyjne, pojazdy użytkowe i rolnicze posiadające dowód rejestracyjny. Kontakt: Tel. 577-873-616, email: [email protected] Więcej informacji na stronie: https://podhipoteke24.pl/Data dodania ogłoszenia: 02.12.2025Pożyczka pod zastaw nieruchomości na 10 lat
Działki rolne-Tymin Cena: 89000 PLNWYJĄTKOWY KOMPLEKS DZIAŁEK ROLNYCH Z POTENCJAŁEM ZABUDOWY - TYMIN (ok. 1.88 ha)Lokalizacja: Tymin, Gmina Tarnawatka, Powiat Tomaszowski, Województwo Lubelskie.Przedmiotem sprzedaży jest atrakcyjny zestaw trzech niezabudowanych działek rolnych o łącznej powierzchni 18 776 m² (1.88 ha), z których jedna posiada kluczowy atut: częściowe przeznaczenie pod zabudowę zagrodową (MR).Idealna propozycja dla rolników szukających wysokiej jakości gruntów oraz dla inwestorów widzących potencjał w budowie siedliska w spokojnej i malowniczej okolicy.SZCZEGÓŁY OFERTY I ATUTY DZIAŁEKŁączna powierzchnia: 18 776 m²1. Działka nr 375Powierzchnia: 2858 m²Kształt i wymiary: Prostokątna, o bardzo dobrych proporcjach: szerokość ok. 28 m, długość ok. 114 m.Klasa gruntu: Grunty rolne klasy III oraz R/L (klasa III to bardzo dobra, wydajna ziemia).2. Działka nr 376Powierzchnia: 7887 m²Kształt i wymiary: Wąska i długa: szerokość ok. 25 m, długość ok. 269 m.Charakterystyka: Duża powierzchnia sprzyjająca efektywnym uprawom lub podziałowi.3. Działka nr 386/1 – KLUCZOWY ATUT INWESTYCYJNYPowierzchnia: 8031 m²Kształt i wymiary: Bardzo długa i wąska: szerokość ok. 10 m, długość ok. 630 m.Przeznaczenie: Częściowo oznaczona jako MR (zabudowa zagrodowa). Ta klasyfikacja pozwala rolnikowi na realizację projektu budowlanego (dom mieszkalny, budynki gospodarcze) w ramach siedliska. Jest to unikalna szansa na połączenie prowadzenia gospodarstwa z możliwością zamieszkania na własnej ziemi.DLACZEGO WARTO KUPIĆ?Potencjał Budowlany: Możliwość zabudowy zagrodowej na działce 386/1 jest rzadkim i bardzo poszukiwanym atutem, dającym realną perspektywę na stworzenie własnego siedliska.Dobra Klasa Gruntu: Działka nr 375 z gruntem klasy III to gwarancja urodzajności i wartości rolniczej.Spokojna Lokalizacja: Tymin to cicha, sielska wieś w powiecie tomaszowskim, idealna dla osób ceniących kontakt z naturą i z dala od miejskiego zgiełku.Nie przegap tej wyjątkowej okazji! Zainwestuj w ziemię, która oferuje zarówno stabilne plony, jak i perspektywy rozwojowe.Zapraszamy do kontaktu w celu uzyskania szczegółowych informacji oraz umówienia prezentacji.Bezpłatnie pomagamy w formalnościach związanych z uzyskaniem kredytu na zakup nieruchomości. Nasz doradca kredytowy bezpłatnie sprawdzi Twoją zdolność kredytową i przedstawi najlepsze oferty z ponad 10 banków.Posiadasz podobną nieruchomość? Skorzystaj z bezpłatnej konsultacji – odpowiemy na pytania dotyczące ceny, procesu sprzedaży oraz możliwości poprawy atrakcyjności oferty.Oferujemy również:•⁠ ⁠Pośrednictwo w kupnie, sprzedaży oraz najmie nieruchomości.•⁠ ⁠Pomoc w sprzedaży nieruchomości o skomplikowanej sytuacji prawnej.•⁠ ⁠Rzetelne oceny wartości nieruchomości.•⁠ ⁠Uzyskanie świadectwa energetycznego.Nie zwlekaj, zadzwoń już teraz!PAULINA [email protected]ółnoc Biuro Nieruchomościul. Żeromskiego 3, 22-400 ZamośćNiniejsze ogłoszenie nie stanowi oferty w rozumieniu Kodeksu Cywilnego, lecz ma charakter informacyjny.Przedstawione wizualizacje i grafiki mają charakter wyłącznie poglądowy i stanowią wyłącznie materiał pomocniczy, ułatwiający zorientowanie się w ogólnym wyglądzie oferowanej nieruchomości.Niniejsze ogłoszenie wraz z jego elementami jest własnością Północ Nieruchomości Sp z o.o. lub podmiotu współpracującego. Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie oraz korzystanie z niniejszych materiałów w jakikolwiek inny sposób wykraczający poza dozwolony użytek określony przepisami ustawy z 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. 1994, nr 24 poz. 83 z późn. zm.) bez pisemnej zgody Północ Nieruchomości Sp z o.o. lub podmiotów współpracujących jest zabronione i może stanowić podstawę odpowiedzialności cywilnej oraz karnej.Niniejsze materiały stanowią tajemnicę przedsiębiorstwa PÓŁNOC NIERUCHOMOŚCI Sp. z o.o. w rozumieniu ustawy z dnia 16 kwietnia 1993 r. o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji (Dz. U. z 2003 r., Nr 153, poz. 1503 z późn. zm.).Data dodania ogłoszenia: 25.11.2025Działki rolne-Tymin
ReklamaBaner reklamowy firmy Replika
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaBaner reklamowy B1 firmy WORK CENTRE
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: MIEJSCOWY.Treść komentarza: Eldorado dla PiS-wskiej elity tak jak Zukowski i Zieliński przy wypasionym korycie . W tych stronach z pychota na twarzy przyjmowani przez KGW i pełne stoły wyzerki .Data dodania komentarza: 4.12.2025, 16:07Źródło komentarza: Gdzie żyje się najlepiej w Polsce? W Tomaszowie Lubelskim! Mieszkańcy mówią dlaczegoAutor komentarza: LucekTreść komentarza: Dajcie im(lekarzom) więcej pieniędzy! Czy 200000zł miesięcznie to aby nie za mało?Data dodania komentarza: 4.12.2025, 15:31Źródło komentarza: Burza na sesji, radni powiedzieli NIE prywatyzacji przychodni w Hrubieszowie. Sprawą zainteresuje się CBA?Autor komentarza: ArnioTreść komentarza: Arek go zabił ale przecież to kaleka, mózgowe porażenie dziecięce, mocne upośledzenie umysłowe, przemoc i alkoholizm w domu w końcu nie wytrzymał i zabił pijakaData dodania komentarza: 4.12.2025, 15:28Źródło komentarza: Sprawca zabójstwa był niepoczytalny. Prokuratura Rejonowa w Hrubieszowie zakończyła śledztwoAutor komentarza: Gal Anonim.Treść komentarza: Będzie! Będzie zabawa! Będzie się działo! I znowu nocy będzie mało Będzie głośno, będzie radośnie Znów przetańczymy razem całą nocData dodania komentarza: 4.12.2025, 14:12Źródło komentarza: Niebywałe! Kilkudziesięciu przewodników turystycznych z regionu odkrywało Trzeszczany na nowoAutor komentarza: mieszkankaTreść komentarza: Ośrodek Zdrowia w Mirczu /budynek własnością gminy/ również do prywatyzacji. Przedstawiciele spółki prowadzili rozmowy z obecnymi pracownikami GOZ Mircze ! Też zawsze przynosił zyski!Data dodania komentarza: 4.12.2025, 14:08Źródło komentarza: Pikieta przeciwko prywatyzacji przychodni w Hrubieszowie. Kierownictwo szpitala dementujeAutor komentarza: Ha tfu!Treść komentarza: Dziady już zapomniały, że wzrost pensji minimalnej, powoduje wzrost cen? Przecież to "sukces" pis. Dziady wiedzą, że pieniądze biorą się z pracy a nie z kosmosu? 13, 14 emerytura, skąd ma państwo na to brać?Data dodania komentarza: 4.12.2025, 13:44Źródło komentarza: Drożej za prawo jazdy. Ministerstwo ujawniło nowy cennik
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama