Składniki:
2 kg szynki
10 dag goździków
szklanka wytrawnego białego wina
pół łyżeczki suszonej melisy
pół łyżeczki suszonego tymianku
łyżka cukru
po 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
sól
kilka plastrów ananasa z puszki
Wino wymieszać z melisą, tymiankiem, pieprzem, cukrem oraz zielem angielskim i wolno gotować około 10 minut.
Opłukane i osuszone mięsko zalać gorącą marynatą. Gdy marynata ostygnie, wstawić mięso do lodówki na co najmniej 24 godz (w tym czasie należy kilkukrotnie obrócić mięso).
Mięso wyjąć z zalewy, osuszyć, natrzeć solą. Skórkę naciąć w kratkę i naszpikować goździkami.
Włożyć do natłuszczonej formy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200st, aż skórka będzie rumiana. W trakcie pieczenia co pewien czas podlewać marynatą.
Udekorować plastrami ananasa.


![Świąteczne spotkanie opłatkowe w WSHE Zamość [GALERIA ZDJĘĆ] Świąteczne spotkanie opłatkowe w WSHE Zamość [GALERIA ZDJĘĆ]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/16/sm-4x3-swiateczne-spotkanie-oplatkowe-w-wshe-zamosc-galeria-zdjec-1765886100-16.jpg)
![Bełżec/Lubycza Królewska: Ludzie skarżą się na błoto na budowie S17. To niebezpieczeństwo [ZDJĘCIA] Bełżec/Lubycza Królewska: Ludzie skarżą się na błoto na budowie S17. To niebezpieczeństwo [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/16/sm-4x3-belzec-lubycza-krolewska-ludzie-skarza-sie-na-bloto-na-budowie-s17-to-niebezpieczenstwo-zdjecia-1765883166-20.jpg)












![Lubelskie: Śmiertelne potrącenie 84-latki. Kierujący busem nie ustąpił pierwszeństwa [WIDEO] Tragicznie zakończyło się potrącenie pieszej na drodze krajowej numer 17.](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/articles/sm-4x3-smiertelne-potracenie-84-latki-w-suchodolach-wideo-1765537122.jpg)






Napisz komentarz
Komentarze