Składniki:
2 kg szynki
10 dag goździków
szklanka wytrawnego białego wina
pół łyżeczki suszonej melisy
pół łyżeczki suszonego tymianku
łyżka cukru
po 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
sól
kilka plastrów ananasa z puszki
Wino wymieszać z melisą, tymiankiem, pieprzem, cukrem oraz zielem angielskim i wolno gotować około 10 minut.
Opłukane i osuszone mięsko zalać gorącą marynatą. Gdy marynata ostygnie, wstawić mięso do lodówki na co najmniej 24 godz (w tym czasie należy kilkukrotnie obrócić mięso).
Mięso wyjąć z zalewy, osuszyć, natrzeć solą. Skórkę naciąć w kratkę i naszpikować goździkami.
Włożyć do natłuszczonej formy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200st, aż skórka będzie rumiana. W trakcie pieczenia co pewien czas podlewać marynatą.
Udekorować plastrami ananasa.

![Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA] Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-zamosc-posiedzenie-zarzadu-zwiazku-kombatantow-rp-i-bylych-wiezniow-politycznych-zdjecia-1764851715-11.jpg)
![W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA] W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-w-zamosciu-na-swieta-jak-w-disneylandzie-zdjecia-1764847581-4.jpg)
![Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA] Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-warsztaty-makramy-w-jezierni-zdjecia-1764837659-26.jpg)


















Napisz komentarz
Komentarze