40dkg żeberek
3 liście laurowe
pęczek włoszczyzny
cebula
3 ziarna ziela angielskiego
1/2 l zakwasu żytniego
40 dkg białej kiełbasy
2 ząbki czosnku
sól.pieprz
majeranek
2 łyżki chrzanu
100 ml śmietany 18 %
4 chlebki okrągłe do żurku
4 jajka ugotowane
2l wody
Do garnka wlać 2 l wody, dodać żeberka, cebulę opaloną nad płomieniem, , warzywa, liście laurowe, ziele angielskie. Gotować na wolnym ogniu około 1 godz.Wywar przecedzić przez sito i z powrotem wlać do garnka, dodać zakwas. Gotować około 15 min. Kiełbasę pokroić w grube plastry, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do zupy. Doprawić solą, pieprzem , majerankiem i chrzanem. Śmietanę rozprowadzić z niewielką ilością zupy, wlać do garnka. Z chlebków wydrążyć miąższ, nie uszkadzając skórki. Jajka obrać i pokroić w grubsze plastry. Zupę podawać w chlebkach z jajkami i kiełbasą.
Rada: po wydrążeniu miąższu z chlebków środek wysmarowałam roztrzepanym jajkiem i zapiekłam w piekarniku przez 10 min. Dzięki temu chlebki nie nasiąknęły zupą.

![Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA] Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-zamosc-posiedzenie-zarzadu-zwiazku-kombatantow-rp-i-bylych-wiezniow-politycznych-zdjecia-1764851715-11.jpg)
![W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA] W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-w-zamosciu-na-swieta-jak-w-disneylandzie-zdjecia-1764847581-4.jpg)
![Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA] Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-warsztaty-makramy-w-jezierni-zdjecia-1764837659-26.jpg)


















Napisz komentarz
Komentarze