5 jaj
2 1/2 szklanki mąki
1 1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
180 ml oleju
180 ml mleka
180 ml cieplej wody
10 dkg landrynek miętowych
5 dkg czekolady gorzkiej.
Landrynki rozpuścić w ciepłej wodzie. Czekoladę zetrzeć na tartce o grubych oczkach.Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno. Dodać olej, mleko, syrop miętowy, zmiksować. Następnie dodać mąkę , proszek do pieczenia, czekoladę , zmiksować.
Formę z kominkiem wysmarować tłuszczem , wysypać bułką tartą. Gotowe ciasto wlać do formy . Piec około 50 min w temperaturze 180 stopni. Udekorować wg swojego uznania.

![Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA] Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-zamosc-posiedzenie-zarzadu-zwiazku-kombatantow-rp-i-bylych-wiezniow-politycznych-zdjecia-1764851715-11.jpg)
![W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA] W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-w-zamosciu-na-swieta-jak-w-disneylandzie-zdjecia-1764847581-4.jpg)
![Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA] Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-warsztaty-makramy-w-jezierni-zdjecia-1764837659-26.jpg)



















Napisz komentarz
Komentarze