1,5 kg schabu bez kości
1 szkl. śliwek suszonych
6 ząbków czosnku
sól
Marynata:
8 łyżek oleju słonecznikowego
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżka słodkiej, mielonej papryki
1 łyżka przyprawy do mięs
pieprz,majeranek
Schab myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Nożem lub czym innym w środku schabu robimy otwór tzw kieszonkę, wciskamy śliwki. W schabie robimy nacięcia,i wciskamy obrane ząbki czosnku. Schab nacieramy solą,wrzucamy mięso do marynaty.Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc. Mięso układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub w naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok. 80 min. w piekarniku nagrzanym do 180 * C ,aż się zrumieni,od czasu do czasu podlewając wytwarzającym się sokiem.

![Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA] Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-zamosc-posiedzenie-zarzadu-zwiazku-kombatantow-rp-i-bylych-wiezniow-politycznych-zdjecia-1764851715-11.jpg)
![W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA] W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-w-zamosciu-na-swieta-jak-w-disneylandzie-zdjecia-1764847581-4.jpg)
![Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA] Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-warsztaty-makramy-w-jezierni-zdjecia-1764837659-26.jpg)


















Napisz komentarz
Komentarze