1 opakowanie płatków lasagne
1 duża puszka masy makowej
6 jaj
2 żółtka
3/4 szklanki mleka
1 śmietana 18% duży kubek
1 cukier waniliowy
1/3 szklanki posiekanych orzechów laskowych
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą makową. Płaty makaronowe zblanszować. Żółtka zmiksować z mlekiem , śmietaną i cukrem waniliowym.
Naczynie żaroodporne o wymiarach 20x32 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Na dnie ułożyć płaty ciasta , polać kilkoma łyżkami sosem jajeczno -śmietanowym, nałożyć masę makową i polać sosem. Tak powtarzać az do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa to płaty ciasta polane sosem. Wierzch posypać mielonymi orzechami . Wstawić do piekarnika na około 40 min , piec w 180 stopniach.
Po upieczeniu posypać kandyzowanymi pomarańczami.Można podawać na ciepło i zimno.

![Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA] Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-zamosc-posiedzenie-zarzadu-zwiazku-kombatantow-rp-i-bylych-wiezniow-politycznych-zdjecia-1764851715-11.jpg)
![W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA] W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-w-zamosciu-na-swieta-jak-w-disneylandzie-zdjecia-1764847581-4.jpg)
![Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA] Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-warsztaty-makramy-w-jezierni-zdjecia-1764837659-26.jpg)


















Napisz komentarz
Komentarze