mąka pszenna 800 g
masło 250 g
cukier puder 320 g
miód 4 łyżki
jajka kurze 4 sztuki
cynamon mielony 2 łyżeczki
goździki mielone 1 łyżeczka
soda oczyszczona 1 łyżeczka
Do miski dajemy mąkę, na kawałki pokrojone masło, cukier puder, miód i jajka,cynamon, goździki i sodę oczyszczoną. Wszystko ugniatamy ręcznie, aż do momentu, gdy ciasto zacznie się przyklejać do palców. Gotowe ciasto odstawimy w chłodne miejsce na 24 godziny.
Ciasto dzielimy na części, które stopniowo rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką. Wykrawamy różne motywy pierniki i układamy na natłuszczonej blasze (ewentualnie można użyć papieru na pieczenie). Pierniki na blasze smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Dekorujemy makiem, ziarnami słonecznika, rodzynkami, sezamem i orzechami (migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe).
Pierniki po upieczeniu umieszczamy do wcześniej przygotowanego pudełka. Gdy wystygną wkładamy między nie 1/4 rozkrajanego jabłka, które potem, w zależności od potrzeby, wymieniamy. Uważamy, aby nie zaczęło pleśnieć. Dzięki kawałkom jabłka, pierniki zostaną miękkie i delikatne.

![Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA] Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-zamosc-posiedzenie-zarzadu-zwiazku-kombatantow-rp-i-bylych-wiezniow-politycznych-zdjecia-1764851715-11.jpg)
![W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA] W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-w-zamosciu-na-swieta-jak-w-disneylandzie-zdjecia-1764847581-4.jpg)
![Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA] Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-warsztaty-makramy-w-jezierni-zdjecia-1764837659-26.jpg)


















Napisz komentarz
Komentarze