Składniki: 2 sprawione karpie, sok z 1 cytryny, skórka otartaz 2 cytryn, 2 szklanki bułki tartej, 4 jajka, 50ml jasnego piwa, mąka pszenna do panierowania, sól, pieprz, 10 dag masła
Przygotowanie: Karpie moczyć 2-3 godz. w zimnej wodzie, dokładnie osuszyć, pokroić na dzwonka i skropić sokiem z cytryny. Oprószyć je solą i pieprzem, odstawić na 10 min. Jajka roztrzepać z piwem. Bułkę tartą wymieszać ze skórką z cytryn. Panierować dzwonka w mące, zanurzyć w jajkach i obtoczyć w bułce tartej. Nadmiar panierki otrząsnąć. Dzwonka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wierzch posypać wiórkami masła ( takiego prosto z lodówki), jeśli ktoś chce można położyć też kilka plasterków cytryny. Piec około 40 min. w temp. 180st. Podawać od razu po upieczeniu, wtedy jest najlepszy.

![Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA] Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-zamosc-posiedzenie-zarzadu-zwiazku-kombatantow-rp-i-bylych-wiezniow-politycznych-zdjecia-1764851715-11.jpg)
![W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA] W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-w-zamosciu-na-swieta-jak-w-disneylandzie-zdjecia-1764847581-4.jpg)
![Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA] Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-warsztaty-makramy-w-jezierni-zdjecia-1764837659-26.jpg)


















Napisz komentarz
Komentarze