1 kilogram schab
200 g suszonych śliwek
pól łyżeczki słodkiej papryki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka tymianku
Sól i pieprz
Oliwa z oliwek
Mięso myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Przez środek mięsa robimy nożem otwór do którego wkładamy śliwki (możemy wcześniej namoczyć je w alkoholu, o ile mięsa nie będą jadły dzieci). Mięso obsmażamy na oliwie, dzięki czemu będzie bardziej kruche.Oliwę pozostałą ze smażenia studzimy i mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką, tymiankiem, rozmarynem, solą i pieprzem. Mięso pokrywamy marynatą, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką. Schab ze śliwką pieczemy przez 1.5 godziny w temperaturze 160 stopni, po godzinie zdejmując pokrywkę. W trakcie pieczenia mięso polewamy marynatą z dna naczynia.Podajemy na zimno lub na goraco do obiadu.

![Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA] Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-zamosc-posiedzenie-zarzadu-zwiazku-kombatantow-rp-i-bylych-wiezniow-politycznych-zdjecia-1764851715-11.jpg)
![W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA] W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-w-zamosciu-na-swieta-jak-w-disneylandzie-zdjecia-1764847581-4.jpg)
![Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA] Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-warsztaty-makramy-w-jezierni-zdjecia-1764837659-26.jpg)


















Napisz komentarz
Komentarze