Składniki: 1 kg buraków, pęczek włoszczyzny, kilka suszonych grzybów, cytryna, sól, pieprz.
Włoszczyznę obrać, umyć. Grzyby opłukać, namoczyć, ugotować. Miękkie wyjąć z wywaru, w nim ugotować włoszczyznę, po czym ją też wyciągnąć. Buraki wyszorować ( nie obieramy), zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zalać niewielką ilością wody i ugotować. Przecedzić, dodać sól i sok wyciśnięty z cytryny. Połączyć oba gorące wywary, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy dodamy sok z cytryny do barszczu już go wtedy nie gotujemy. Podawać oczywiście z uszkami. Danie którego nie może zabraknąć na stole wigilijnym.

![Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA] Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-zamosc-posiedzenie-zarzadu-zwiazku-kombatantow-rp-i-bylych-wiezniow-politycznych-zdjecia-1764851715-11.jpg)
![W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA] W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-w-zamosciu-na-swieta-jak-w-disneylandzie-zdjecia-1764847581-4.jpg)
![Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA] Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-warsztaty-makramy-w-jezierni-zdjecia-1764837659-26.jpg)


















Napisz komentarz
Komentarze