Składniki
Ciasto: 25 dag mąki, łyżka oleju, szczypta soli
Farsz: 20 dag kapusty kiszonej, około 20 dag ugotowanych suszonych grzybów, cebula, łyżka oleju, pieprz, sól
Okrasa: zrumieniona cebulka
Farsz: Kapustę wypłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości. Wystudzić, odcisnąć, drobno posiekać. Grzyby także posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na łyżce oleju. Wrzucić grzyby, smażyć chwilę cały czas mieszając. Dołożyć kapustę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Ciasto: Do mąki z solą wlać olej. Zagniatać, dolewając po trochu ciepłą wodę. Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć kółka. Na każde z nich nałożyć porcję farszu i zlepiać pierogi.
Gotować partiami w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia. Podawać okraszone zrumienioną cebulką

![Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA] Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-zamosc-posiedzenie-zarzadu-zwiazku-kombatantow-rp-i-bylych-wiezniow-politycznych-zdjecia-1764851715-11.jpg)
![W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA] W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-w-zamosciu-na-swieta-jak-w-disneylandzie-zdjecia-1764847581-4.jpg)
![Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA] Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-warsztaty-makramy-w-jezierni-zdjecia-1764837659-26.jpg)



















Napisz komentarz
Komentarze