Składniki
Ciasto: 85 dag masy makowej, 5 jajek, 10 dag cukru, 5 łyżek kaszy manny.
Krem: 750ml mleka, 2 budynie waniliowe, 4 łyżki cukru, 2 łyżki mielonej kawy, 15 dag masła.
Dodatki: gooml wiśni w kompocie, galaretka wiśniowa, 2 łyżki kakao do posypania.
Przygotowanie: Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać masę makową i kaszę mannę, potem pianę z białek. Upiec dwa blaty ( 21cm) ok. 30 min. w temp. 180 st., przekroić na pół. 1/2 mleka wymieszać z budyniami i cukrem. Pozostałe zagotować z kawą i łyżką masła. Wlać budynie, ugotować. Wystudzić, utrzeć z pozostałym masłem. Wiśnie odsączyć. Kompot zagotować, rozpuścić galaretkę. Dodać wiśnie, odstawić do stężenia. Przełożyć blaty. posypać kakao.

![Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA] Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-zamosc-posiedzenie-zarzadu-zwiazku-kombatantow-rp-i-bylych-wiezniow-politycznych-zdjecia-1764851715-11.jpg)
![W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA] W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-w-zamosciu-na-swieta-jak-w-disneylandzie-zdjecia-1764847581-4.jpg)
![Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA] Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-warsztaty-makramy-w-jezierni-zdjecia-1764837659-26.jpg)



















Napisz komentarz
Komentarze