Składniki: 1,5 kg buraków, 1 l bulionu warzywnego, duża cebula, 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 3-4 ziarna ziela angielskiego, 6-8 ziaren pieprzu, 6 suszonych grzybów, 2 łyżki octu winnego, sól, cukier.
Przygotowanie: Buraki wyszorować, każdy owinąć w folię aluminiową. Piec 1 godz. w 180st. Ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Grzyby namoczyć, ugotować, posiekać ( wywar z grzybów zachować). Cebulę opiec nad ogniem. Wywar grzybowy i bulion wymieszaj.Dodać buraki, cebulę i przyprawy. Gotować na małym ogniu, aż barszcz nabierze intensywnego koloru. Dodać całe ząbki czosnku i ocet. Przyprawić solą i cukrem. Barszcz przed podaniem odcedzić i podgrzać, nie gotować, bo straci kolor.

![Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA] Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-zamosc-posiedzenie-zarzadu-zwiazku-kombatantow-rp-i-bylych-wiezniow-politycznych-zdjecia-1764851715-11.jpg)
![W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA] W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-w-zamosciu-na-swieta-jak-w-disneylandzie-zdjecia-1764847581-4.jpg)
![Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA] Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-warsztaty-makramy-w-jezierni-zdjecia-1764837659-26.jpg)



















Napisz komentarz
Komentarze