Składniki: 1 kg solonych filetów śledziowych, 500ml mleka, 250ml jasnego piwa, 2 jajka, sok z 1 cytryny, 5 łyżek mąki, 50ml oleju, cukier, sól, pieprz
Wykonanie: Filety moczyć przez 6-12 godz, dwukrotnie zmieniając wodę, ostatnie 2 godz. moczymy je w mleku. Następnie osuszyć, oprószyć pieprzem i skropić sokiem z cytryny, odstawić na 1-2 godz do lodówki. Przygotować ciasto: mieszamy mąkę z paroma łyżkami piwa, solą, pieprzem i cukrem. Potem dodajemy żółtka i cały czas ucieramy masę, dolewając do niej porcjami resztę piwa. Ciasto powinno być gęste, podobnie jak na naleśniki. Odstawić ciasto na pół godz, i na koniec dodać pianę ubitą z białek. Delikatnie mieszamy. Rozgrzać olej. Śledzie zanurzamy w cieście i kładziemy na patelnię. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

![Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA] Zamość: Posiedzenie Zarządu Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-zamosc-posiedzenie-zarzadu-zwiazku-kombatantow-rp-i-bylych-wiezniow-politycznych-zdjecia-1764851715-11.jpg)
![W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA] W Zamościu na święta jak w Disneylandzie [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-w-zamosciu-na-swieta-jak-w-disneylandzie-zdjecia-1764847581-4.jpg)
![Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA] Warsztaty makramy w Jezierni [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/media/2025/12/04/sm-4x3-warsztaty-makramy-w-jezierni-zdjecia-1764837659-26.jpg)


















Napisz komentarz
Komentarze