Składniki: Karp ( ok. 1,5 kg), 15 dag kaszy gryczanej, 7 dag suszonych prawdziwków, 2 cebule, 4 łyżki masła, 2 żółtka, kilka łyżek bulionu, 150ml kwaśnej śmietany, sól, pieprz
Wykonanie: Grzyby namoczyć w wodzie, ugotować, pokroić w paski. Karpia sprawić, nie odcinając głowy, natrzeć solą. Kaszę zalać szklanką wrzątku, dodać sól i łyżkę masła i ugotować. Cebulę obrać , posiekać, zeszklić na łyżce masła. Dodać grzyby, przesmażyć. Wymieszać z kaszą, doprawić solą i pieprzem. Gdy farsz przestygnie, wymieszać go z żółtkami. Nafaszerować rybę, zszyć, ułożyć w brytfannie, polać resztą roztopionego masła, podlać 2 łyżkami wody. Piec 50 min. w temp 180 st. często podlewając powstającym sosem. Upieczonego karpia przełożyć na półmisek. Sos z pieczenia zalać bulionem, zaprawić 150 ml śmietany, szybko zagotować i podawać go do ryby.
Napisz komentarz
Komentarze