Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 8 maja 2024 12:18
Reklama
Reklama

Karp faszerowany kaszą gryczaną i grzybami, przepis Radosława Surmacza z Józefowa

Święta, no to wiadomo, że nie może zabraknąć tradycyjnego karpia, ale osobiście przyznam się, że nie przepadam za karpiem. Osobiście wolę od karpia np. pstrąga i bywały już u mnie święta, że karpia nie było. Jeśli już jest, to zdecydowanie w takiej wersji i szczerze polecam go - napisał pan Radosław, wysyłając swój przepis na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita, Hellena i Siesta.
Karp faszerowany kaszą gryczaną i grzybami, przepis Radosława Surmacza z Józefowa

Autor: Fot. pixabay.com

Składniki: Karp ( ok. 1,5 kg), 15 dag kaszy gryczanej, 7 dag suszonych prawdziwków, 2 cebule, 4 łyżki masła, 2 żółtka, kilka łyżek bulionu, 150ml kwaśnej śmietany, sól, pieprz

 

Wykonanie: Grzyby namoczyć w wodzie, ugotować, pokroić w paski. Karpia sprawić, nie odcinając głowy, natrzeć solą. Kaszę zalać szklanką wrzątku, dodać sól i łyżkę masła i ugotować. Cebulę obrać , posiekać, zeszklić na łyżce masła. Dodać grzyby, przesmażyć. Wymieszać z kaszą, doprawić solą i pieprzem. Gdy farsz przestygnie, wymieszać go z żółtkami. Nafaszerować rybę, zszyć, ułożyć w brytfannie, polać resztą roztopionego masła, podlać 2 łyżkami wody. Piec 50 min. w temp 180 st. często podlewając powstającym sosem. Upieczonego karpia przełożyć na półmisek. Sos z pieczenia zalać bulionem, zaprawić 150 ml śmietany, szybko zagotować i podawać go do ryby.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner reklamowy Greinplast Zamość
Reklama
ReklamaBaner reklamowy b - dodatek
ReklamaBaner B1
Reklama
Reklama
Reklama